We zijn aan het varen. Vanaf de Nieuwe Meer door de sluizen, waar we de (wacht-)tijd doden met een klein garnalenkroketje van Holtkamp, langs de Harbour Club bij het Apollo hotel waar we een kleine bestelling sushi afhalen, en door de heerlijke stad waar ik 58 jaar geleden ben geboren (dit vaartripje is een verjaardagskado). De middagzon dompelt ons onder en er wordt goed gehydrateerd zullen we maar zeggen. Als de kapitein op het IJ voorstelt om te fourageren bij Sea Palace heb ik een korte aarzeling omdat ik weet dat daar de dimsum-keuken eigenlijk al dicht is (12:00-16:00) en ik stel voor naar de Gebroeders Hartering te varen.

De Gebroeders Hartering (Paul en Niek) zitten met hun restaurant in de Peperstraat (Rapenburg) tegen de Peperbrug aan. Je kunt er momenteel eten voor de deur, en op een tuindersvlet die naast de kelder in het water ligt. De hele zaak zit vol gereserveerd op vrijdagavond maar als we het geen bezwaar vinden om in de eigen boot te eten…

De amuse is een perfect gegrilde waarna afgekoelde paprika die met wat olie en peper op smaak is gebracht, superlekker. We drinken er een Majuelo Los Picones bij (E, verdejo, 2016) die zich goed staande houdt bij de hamachi met een simpele vinaigrette en een ultieme tomaatsalade (“tomaat met smaak” wordt dit gerecht genoemd, en dat klopt).

We komen natuurlijk vooral voor de “chuleton”, de perfect gegaarde ribeye van Simmentaler koeien. Goed aangegrild en daarna ellenlang laten rusten. Rood van binnen maar ook warm van binnen, kom d’er maar eens om. Getrancheerd in hapklare stukken, het is bordje op schoot op de boot, op een bed van geroosterde bollen knoflook, en extreem belangrijk, voorzien van 2 gegrilde mergpijpen. We zitten tegen een culinair orgasme aan, tjemigdepemig. Alles klopt vandaag; het tochtje, de locatie, de koude gerechtjes, dit vlees, maar ook de rode Guimaro Ribeira Sacra (E, 2017), waar we nog een extra flesje van mee aan boord nemen.

Bij een ondergaande zon varen we rustig door het Amstelkanaal terug naar de sluis, haal ik mijn been nog even open en eten we een ijsje bij Da Vinci op het Stadionplein. Topavond!

Gebroeders Hartering | Peperstraat 10 | Amsterdam | bel 020 421 0699 dagelijks geopend voor diner


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.