Deel 4 van mijn BBQ-feuilleton op Julius’ Voorraadkast is een feit, en voordat we weer overstappen op het ‘normale’ leven nog even de handleiding over het grillen van gamba’s.

” Methode Ferry” is mijn favoriet, maar Ferry woont dan ook in gamba-land. Als je de hand weet te leggen op verse ‘gamba’s rojas’, die grote jongens uit Rosas, Palamos of Javea, dan kun je 2 dingen doen. Met grof zout op de plancha of dus à la Ferry op een heel zacht vuur laten garen zodat ze aan beide kanten wel gaar zijn maar in het midden nog glazig. Vergeet de sausjes, lichaam van de kop snijden, pellen en naar binnen, en de kop uitzuigen. Ik eet de hele binnenkant van de kop op door de kop aan de pootjes uit het pantser te trekken, in mijn mond te stoppen en terwijl ik de pootjes afbijt trek ik die weer rustig uit de mond. Niet iets voor bij de koning aan tafel maar wel superlekker. De bourgondische Catalaan vult de kop overigens voor het uitzuigen met een scheut droge sherry.

De in Nederland verkrijgbare gamba’s zijn vrijwel altijd bevroren. Ik koop vaak de Tiger shrimps 16-20 (HOSO-head on-shell on, 16-20 in een kg)die ik onder een lopende kraan laat ontdooien. Op die manier blijven ze hard en zijn ze het beste te grillen, en vooral daarna te eten. Voor de lekker kun je ze nog een paar uur marineren in olijfolie, knoflook en tijm, ondanks dat het spul zal meer aan je handen dan in de gamba komt draagt het wel bij aan het ‘feestgevoel’.

Onderstaand een herhaling van een post van 2 jaar geleden;

Op Koningsdag, voorheen Koninginnedag, aten we vroeger gamba’s van de grill met bestuursleden in de tijd dat de vrouw nog in het Oranjecomité zat en ik in het bestuur van de Vereniging Vrienden van het Spiegel. We hebben het na ons aftreden (hahaha) nog een paar keer gedaan maar het is eruit geslopen, mede veroorzaakt door de jaarlijkse übergezellige Spiegelborrel (maar niet heus, helemaal niet zo gezellig, maar wel veel bier…).

De traditie is vorige week weer in ere hersteld, weliswaar “en très petit comité” maar ik geef de handleiding, recept kun je het niet noemen, voor 6 personen, voor als het binnenkort weer mag.

Let goed op bij de aankoop van de gamba’s. Ik gebruikte tiger shrimps 8/12 met kop en pantser, 8/12 betekent 8 tot 12 in een kilo, in dit geval had ik er 12 per pak. Dit zijn grote joekels maar als je het doet moet je het goed doen. Het ontdooien is een precies werkje, als je ze een middag op het aanrecht laat staan komt het niet echt goed. Goed spoelen terwijl ze nog bevroren zijn en het water blijven verversen totdat ze zijn ontdooit (of de kraan laten lopen, de vrouw is daar tegen), uiteraard doe je dit op de dag van gebruik en niet eerder.

Ik had er natuurlijk frietjes bij, met sriracha-aioli, geblancheerde groene groentes met mayo-vinaigrette, en doorgesneden kerstomaatjes met balsamico en half olijfolie/half citroen-olijfolie (van S’olo, verslavend lekker…).

Recept Afdrukken
Gambafeest op de grill
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 5 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Ontdooi de gamba’s in een bak onder een lopende kraan en haal ze uit het water op het moment dat ze redelijk zacht aanvoelen. Laat uitlekken.
  2. Stook de kamado naar 250-300ºC.
  3. Leg de helft van de gamba’s op het rooster, hang zo hoog mogelijk boven de kolen en zet de ventilatieschuiven volledig open.
  4. Controleer na 8 minuten de garing, als de afstand tussen kolen en rooster groot genoeg is hoef je de gamba’s niet te draaien. Haal de gamba’s eruit, zet de schuiven weer half dicht, vul het rooster met het restant van de gamba’s en begin met eten.
  5. Hang na 10 minuten de 2de batch gamba’s boven het vuur en herhaal stap 4

Reacties

  1. Door Mark

    Doende helemaal niets met de gamba’s? Helemaal lone, puur zonder iets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.