Ik was dus bij de bakker, 2 keer lopen naar de auto als je het aangeboden tasje afslaat, dus wat moet ik met al dat brood denk ik… Opeten met kaas! Als geboren Amsterdammer (ja, met een hoofdletter) weet ik dat de Jan Evertsenstraat overgaat in de Admiraal de Ruijterweg, die overgaat in de De Clerqstraat, die overgaat in de Rozengracht. Één lange weg dus, en als je na 1350 meter haaks rechtsaf gaat en nog 50 meter doorloopt sta je voor een van de 3 kaaspaleizen van Amsterdam, in ieder geval de oudste, Abraham Kef.

De geur is overweldigend als je binnenloopt en langs de manshoge glazen/houten koelkamer loopt. Nu wordt het link want je moet een mega-stijl trappetje af, en als je langer bent dan 1.85 heb je meten een derde probleem, dat je alleen tussen de balken rechtop kunt staan. Je overwint alles en je kijkt uit op een van de beste kaasassortimenten die je in Nederland kunt vinden. Alles duidelijk, netjes, schoon, en aaibaar (idioot woord in dit geval maar ik wil echt alles vastpakken en aanraken, wat ik niet doe…)

De Okster (onze dochter) komt eten en is dol op Vacherin Mont’ d’Or, die net uit seizoen is dus wordt me Vache de Loubières aangeraden ipv Reblochon (goede tip). Ik neem natuurlijk de Lunterse Remeker, ik zie een heerlijke cheddar van het Isle of Mull en eindig met een brebis pur de Touraine (schapenkaasje). Voor mij een compleet assortiment (ik ben bang voor blauw), met dat heerlijke brood van Fort Negen en wat Guèrande-gezouten boter.

Kef heeft 2 filialen (dat was niet wat ik bedoelde met de 3 kaaspaleizen, dat zijn verder l’Amuse en Bourgondisch Lifestyle), in Oost (Czaar Peterstraat 137) en in Noord (van der Pekplein 1b, tevens proeflokaal)

Abraham Kef | Marnixstraat 182 | Amsterdam | open op zondag! | www.abrahamkef.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.