Het is maandag 30 maart, de vrouw is vandaag jarig (dank je)en het wordt een bijzondere dag, deze 17-de dag van onze privé-lockdown. Ik ga maar weer een beetje koken (fridge leeg maken), de mail bijwerken (normaal is dat 2 uur, nu een kwartier), stukje fietsen en werken aan mijn nieuwe boek.

Dit laatste is een lastige, we zouden eind mei gaan fotograferen wat natuurlijk is uitgesteld en sindsdien, nu een kleine week geleden, kan ik de discipline slecht opbrengen om dit waanzinnige werk af te maken. Ik moet er er echt toe zetten, natuurlijk ook omdat ik, niets menselijks is me vreemd, de lastigste passages heb bewaard tot het einde…

Enfin, ik ga eerst aan de mise en place voor vanavond (entrecôte-frites en appeltaart toe) en dan aan m’n boek. Eerst nog even de fridge fried rice voor jullie, en dat fridge slaat natuurlijk op mijn ijskast, de groentela om precies te zijn, waarvan de iedere keer wisselende inhoud de smaak van dit gerecht domineert.

Recept Afdrukken
Fridge' fried rice met karbo mariné
Maaltijd hoofdgerecht
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Maak een marinade van ketjap, sojasaus, knoflook en ui en marineer hier de karbonades 6 uur in (draai af en toe om).
 2. Laat de karbonades een half uur uitlekken op een rekje en snijd in blokjes van 2 x 2 cm.
 3. Verhit 50 ml olie in een wok en bak hier een ruw omelet in, laat uitlekken op keukenpapier en snijd in stukjes
 4. Verhit het restant van de olie in de wok, en wok 1 minuut gember en knoflook, voeg ui, wortel en paprika toe en wok 2 minuten, voeg bacon en paprika toe en wok weer 1 minuut, voeg shiitake en shaoxing toe en wok 30 seconden
 5. Voeg rijst, oestersaus, sjalot, Maggi en sesamolie toe en wok 3 minuten door tot de rijst goed warm is
 6. Wok ondertussen het vlees in zonnebloemolie rondom krokant en gaar en serveer met de fried rice waar je last minute omelet aan toevoegt. Schep in kommen en garneer met bosui.
30


Reacties

 1. Door Rob Buddingh

  Julius, je hebt smaak, heel veel smaak. Fantastische recepten en boeken. Dit recept ben ik aan het maken nu maar er klopt geen zak van. Lees het eens na zou ik zeggen, het is hilarisch, een puzzel een road to knowwhere. Benieuwd of het gaat smaken wat ik ervan brouw. grt Rob

 2. Door julius

  Ha Rob,

  dank voor je complimenten en inderdaad klopt het recept niet helemaal. Ik heb winterpeen vervangen door wortel, en gebruik sjalot in plaats van bosui, lijkt me allemaal geen probleem. Wat ik vergeten ben in de ingrediëntenlijst maar wat wel in de handleiding staat is oestersaus, heel storend, excuses. Ik denk overigens dat het zonder de oestersaus ook heel lekker is. Succes en blijf me volgen. Groeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.