Ik begrijp er al maanden niets van… Bord’Eau, het restaurant van hotel de L’Europe is ineens van Instagram verdwenen en daarvoor in de plaats is Flore gekomen, met allemaal posts van servies, kleuren, materialen, er begint me iets te dagen. Op een gegeven ment komt er een gerechtje, en nog een, en nog een, en blijkt Flore in de plaats van Bord’Eau te zijn gekomen… Enfin lang verhaal kort, ik heb mijn vriend de Dutch Foodie vooruit gestuurd, die kwam lyrisch thuis. Kranenborg is er nog steeds adviseur, en chef Bas van Kranen (voorheen De Leuf ⭐⭐) kan nog steeds koken. Goed koken! En dat zonder vlees en zuivel, ja je hoort het goed… Eitjes zijn de uitzondering want zonder ei geen keuken.

De ontvangst is zoals altijd gastvrij, attent en warm, en ik wordt in afwachting van mijn gaste geplaceerd zoals dat heet. Het interieur is stevig aangepakt, en behalve de lelijke kast tegen de wand en de doorkijk naar de private dining is alles vernieuwd door iemand die het credo “less is more” behoorlijk voor ogen had. Het voelt lekker aan de ogen, helemaal als mijn meer dan kleurrijke (letterlijk en figuurlijk) vriendin A. naast me komt zitten. Rust aan de ogen terwijl zij begint te kwetteren.

Maître Wouter ontfermt zich over ons en dus ook over de menukeuze, terwijl  sommelier Naduah komt met een Chablis van Domaines Pattes Loup (F, 2018). Het 4 gangen-lunchmenu kost € 50, hoe kunnen ze het ervoor doen, en begint met een soort brosreep van eidooier met cantharel en tempeh. Lekker, evenals de intense smaken van de 3 mini gamba’s roja in hun eigen bouillon. Klein maar fijn!

Eerste gerecht zijn groenten van het moment, 25 verschillend groentes wel te verstaan, met een creamy dressing waarin dus geen spoor van zuivel.

De artisjok met truffel en bagna cauda (Italiaanse warme crèmesaus met ansjovis en normaal ook met room) is ook (te) klein maar superfijn (zie boven), waarna we worden meegenomen naar de keuken. In de keuken is een stukje aan de passe gezet waar een lopertje overheen ligt, er staan 2 krukken en we mogen aanschuiven. De brigade bestaat uit 4 jonge koks onder aanvoering van de eveneens nog best jonge chef Bas en ze serveren ons een gerechtje van mosselfilet… Ik had er ook nog nooit van gehoord. Onderstaand bordje bestaat uit zo’n 30 filets, en van de rest van de mossel wordt de onderliggende crème getrokken en gedraaid.

Terug aan tafel is er dungesneden zeekat met dauwbraam en dulse wier, zeer verfijnd,

waarna een volledig ontbeend en in hooi gerookte kwartel, met een rouleau van peen en duindoornbes. Voor sommigen (DF) kan de cuisson een probleem zijn, ik vind ‘m perfect, en de rouleau is een droom tussen lichtzoet en een zuurtje, wat de kwartel verder dan de horizon draagt. Top.

Naduah schenkt nog een glaasje net binnengekomen Rivesaltes hors d’age van Domaine du Rouvre (F), normaal ben ik totaal niet van de dessertwijn maar dit combineert feilloos bij het dessert van hazelnootmelk (uit de stikstof) met vijg en mezcal. Het gerecht ziet eruit als een klodder room waar iemand een lepel heeft ingedrukt maar dat is juist het coole, het is iets heel anders.

Bij de koffie nog wat zonnebloemwortel met miso, briljante knolselderij met honing, en dronken beertjes (Haribo’s met whiskey). Wat een topadres!

Flore | Hotel de l’Europe | Nieuwe Doelenstraat 2 | Amsterdam

check de openingstijden ivm de “milde” lockdown


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.