Ik zit hier momenteel in het Business Center van het hotel een beetje te rommelen. Op onze kamer is geen internet, want dit is een familievakantiehotel, dus ben ik aangewezen op mijn memorystickje en dit ongelooflijk gezellige hok. Het is vroeg, de rest van de familie slaapt nog, ik zit hier alleen en bestel een dubbelle espresso. Heerlijk!
Helemaal niet heerlijk. Best, maar een beetje bitter. Lesje koffie?

Een goede espresso maak je met de volgende componenten:

Allereerst natuurlijk goede bonen. Arabica vind ik zelf ’t lekkerst. De juiste maling is van groot belang, zodat de koffie op de juiste manier door het filtertje wordt geperst. Ook de versheid van de bonen en de branding dragen enorm bij tot het beste resultaat. Illy is natuurlijk top, maar probeer ook eens The Golden Coffee Box.

De machine is zeker zo belangrijk. Iedere leek begint in de winkel altijd over de 15 atmosfeer druk, wel, ga er maar vanuit dat alle machine’s boven de 200 euro die hebben. Wat zeker zo belangrijk is, is de temperatuur van het water op het moment dat het de koffie raakt. Is het water te warm, dan verbrandt de koffie (dat is waarschijnlijk bij de mijne gebeurt zojuist), is het te koud, ja, dan heb je lauwe koffie! Het goed onderhouden van je machine is ook ontzettend belangrijk. Niet alleen voor je garantie, maar ook voor de smaak van je koffie, dus regelmatig schoonmaken en ontkalken. Let er bij de aankoop van je machine op wat je ermee wilt doen. Koffie maken natuurlijk, maar als je bijvoorbeeld ook melk wilt opschuimen doe je er goed aan een machine met 2 aparte warmte-elementen te kopen, zodat je koffie niet alsnog verbrandt na het kloppen van de melk (stoom is behoorlijk wat warmer dan het koffiewater)

Er zijn natuurlijk nog wel wat randvoorwaarden, de belangrijkste is water. Water uit de kraan is niet overal top in ons land. Een Brittafilter of het gebruik van bronwater is geen overbodige luxe. Voor-geportioneerde koffie kan ook handig zijn (Pod’s) waarbij mijn voorkeur uitgaat naar Nespresso. Weliswaar de duurste speler op de markt meen ik, maar wel constante en goede kwaliteit, aan de deur bezorgd, en te maken met relatief goedkope machines. In de Smart Kitchen gebruiken we het sinds kort ook, ideaal. In de goedkoopste machines ( 129 Euro) maken we binnen 5 minuten voor 30 man koffie (we hebben er 2).
We praten alleen nog maar over koffie, machines doe ik later in de week, okay?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.