Nog een heerlijk kerstgerecht, eend met appel, beslist niet moeilijk, kan eigenlijk niet fout!

start; op de dag zelf, voorbereidingstijd  is 90 minuten, kooktijd is 30 minuten

15 gram kombu (Japans zeewier)

750 ml mineraalwater

20 gram bonitovlokken (gedroogde Japanse vis)

5 gram suiker

10 gram sojasaus

9 goudrenetten

100 gram boter

1 citroen, alleen sap

3 eendenborsten, van 350 gram

zout en peper

  1. wrijf eventuele zoutvlokken van de kombu en breng tegen de kook aan met het mineraalwater
  2. zet het vuur zacht, schuim regelmatig het water af en verwijder na 15 minuten de kombu.
  3. voeg de bonitovlokken toe, breng weer tegen de kook aan, zet het vuur zacht, schuim regelmatig af, wacht tot de bonitovlokken naar de bodem verdwijnen en passeer door een zeef.
  4. Breng de dashi, want die heb je nu gemaakt, op smaak met suiker en sojasaus.
  5. schil 6 appels, verwijder het klokhuis, snijd het vlees fijn, verwarm de stukjes appel in de dashi, kook in 15 minuten tot moes, pureer in de blender met de boter en passeer door een zeef. Breng op smaak met zout en peper. Laat afkoelen.
  6. verwijder het klokhuis uit de resterende appels en verwijder met een appelboor het klokhuis. Snijd de appels in plakken en besprenkel met citroensap.
  7. grill of bak de eendenborsten 10 minuten op de vetkant en 3 minuten op de velkant en laat nog 10 minuten onder aluminiumfolie rusten.
  8. grill of bak in die 10 minuten de schijven appel om en om goudbruin.
  9. serveer de eendenborsten getrancheerd, met de schijven appel en de appelpuree.

Dit recept, en vele anderen, verscheen eerder in Simple Smart Cooking


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.