Dit weekend was de eerste Dutch Oven Cookoff, in het pittoreske Renswoude.

Een Dutch Oven is een grote gietijzeren pan met een deksel. Het idee is dat er wat briketjes onder komen (als de Oven pootjes heeft schuif je de briketjes er gewoon onder, heeft de oven geen pootjes dan zet je de Oven op het rooster van een bbq), en er komen wat briketjes op de deksel. Zo creëer je een soort van oventje, what’s in the name!

Veelal gelegenheidsteams maar er waren ook een paar wedstrijdteams, die ook meteen de eerste plekken verdeelden, althans dat bleek na het weekend toen de foutjes uit de puntentelling waren gehaald…

Ik maakte:

img_9523

Boeuf Bourguignon op de Dutch Oven

6 personen

100 gram          gerookt ontbijtspek, in dobbelsteentjes

80 ml                 zonnebloemolie

1                         rode ui, gesnipperd

20 gram            tomatenpuree

1,2 kilo               runderpoelet of sukade

50 gram            bloem

1 teen                knoflook, geperst

2 blaadjes         laurier

3 takjes             tijm

375 ml               rode wijn

400 ml              runderbouillon

begin met je Dutch Oven op een hoog vuur!

  1. bak de spekdobbelsteentjes uit in de helft van de olie en bewaar ze.
  1. bak de ui glazig in de spekvet-oliemix en ontzuur hier ook de tomatenpuree door hem even op te bakken.
  1. bestuif het rundvlees met bloem, bestrooi met zout en peper en bak het even aan in de ui-tomaat-spekvet-oliemix.
  1. voeg uitgebakken spek, knoflook, laurier, tijm, rode wijn en bouillon toe.
  1. breng de inhoud tegen de kook aan

verplaats je Dutch Oven nu naar een lege BBQ of een stukje betegelde buitenvloer (alleen als je Oven pootjes heeft), leg 5 briketjes onder de Oven en 10 à 12 op de deksel en laat het vlees 2 uur stoven.

  1. controleer de garing en breng op smaak met zout en peper.
  1. laat de boeuf eventueel nog een kwartiertje doorgaren zonder deksel zodat de saus nog wat indikt maar houdt wel de smaak in de gaten.
  1. serveer de boeuf direct of laat hem afkoelen. Verwarm later zachtjes op het vuur.

Voor het serveren heb ik er nog e.e.a. aan toegevoegd, waaronder een puree van mais, een paddestoelenroom en een “groene” knoflooksaus, ongetwijfeld allemaal veel te culinair.

img_9530

Ik piep niet hè, jury is jury, maar ik doe vaker wedstrijden, meestal KCBS (de kenner weet wat ik bedoel) en dat wordt gejureerd door “certfied judges” en niet door teamleden die niet meekoken en passanten. Ook daar worden de wenkbrauwen nog wel eens opgetrokken bij de uitslag, alleen gebeurt het daar niet dat je “geweldige presentatie” op je commentcard krijgt, of “zo lekker, na de eerste hap moet je gewoon dooreten” en je naar huis gaat met 3 x een zeven. Ik piep niet!


Reacties

  1. Zaterdag 8 april ging ik samen met mijn man naar Aalten om mijn verjaardagscadeau te kopen.
    Na twee jaar dromen ging eindelijk mijn droom in vervulling wij gaan kijken bij Royaal BBq in Aalten. die deze pan verkoopt.
    In winkel hing n.l u foto waar u opstond met de eigenaar
    . U keek mijn met een blik aan van Hoi Hoi die gaat zo naar huis met een Dutch Oven .
    Helemaal goed die verkoop blik van U die heeft mijn over de streep gehaald ik heb de Dutch oven gekocht

    Nu ik ga het recept maken en misschien hoor je mijn ook niet piepen .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.