Mijn moeder is vorige week 88 geworden en aangezien ze nog altijd jong van geest is moet dat gevierd worden. Lekker eten en drinken staan hoog in het vaandel, waar zou ik het van hebben, dus we schuiven 3 weken geleden aan bij dorpsgenoot Ron Blaauw in zijn Gastrobar in Amsterdam voor een proeflunch

Er komt 28 man op 9 juli, waarvan de helft over de 70 dus er moet goed geproefd worden. Niet te scherp, niet te uitgesproken, geen harde stukjes, een paar eten geen vis (waaronder mijn 21-jarige dochter…), en natuurlijk bijpassende wijnen bij gezocht worden. Laat dat maar aan m’n moeder over!

We starten met een taartje met paling van Dirk Eveleens (Burgerveen, 365 dagen per jaar open), met schuim van komkommer en rolmops (overheerlijk maar te uitgesproken), zalmtartaar met groene kruiden uit eigen tuin (“heerlijk maar laten we vis als tussengerecht doen”) en grof gedraaid rundvlees, tartaar dus, met daslook, pinda en boterbonen, en die wordt het.

Door met crème van ei met koningskrab en Hollandaisesaus (de winner, foodporno), gebrande langoustine met doperwten en groene curry (lekker maar wat scherp voor de oudjes), en heilbot met tarte tatin van witlof en kerrie (die neem ik de volgende keer weer, maar het wordt de koningskrab).

We gaan naar het pièce…, ossenstaart met aardappelcrème en schuim van oude kaas (superlekker maar qua presentatie lijkt hij teveel op de krab), zwezerik met spinazie, paddestoelen en gerookte labneh, en rosé gebraden rundersukade met chorizogratin… Moeilijk, maar zegt chef Bas “laat de gasten gewoon kiezen”, en dat doen we.

2 weken later is het D-Day. De zon staat strak aan de hemel, de chef biedt een bubbeltje en een oestertje aan, de gerechten zijn geweldig, de sfeer is top, de vrouw hoeft niemand in de Heimlich greep te nemen (dat is wel eens anders geweest), en iedereen geniet. Een topmiddag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.