Ik schrijf net een receptje, Pad Thai, ofwel Bami voor Dennis, en bedenk me dat ik me aan m’n woord ga houden. Hein, daar komt ie!!

Wat is een goede wok?
Laten we bij het materiaal beginnen. Anti-aanbak is makkelijk, maar heeft als nadeel dat als je de wok kokendheet maakt de laag er sneller vanaf gaat (en waar blijft die??). Roestvrijstaal zou ik alleen maar nemen als je een inductiefornuis hebt, lastig schoonmaken, vooral met eiwitten. Gietijzer is top maar erg zwaar, door de massa koelt de wok niet zo snel terug. Zelf prefereer ik plaatstaal. Één keer goed inbranden en hij werkt super. Nooit met zeep schoonmaken en vet wegzetten (keukenrol met een paar druppels olie). Direct afwassen als je het gewokte op een schaal doet is wel zo makkelijk, en dan het liefste met een harde bamboe kwast. Met een kunststof afwasborstel heb je kans dat je binnen een minuut alleen nog maar de steel vast hebt.
Wokken doe je op hoog vuur. Je verwarmt de wok goed voor, voegt dan pas de olie toe, die je ook weer goed warm laat worden, waarna het feest begint.
Ikzelf wok voor maximaal 3 personen tegelijk. Zeker koude massieve ingrediënten (denk aan kip), gaan binnen de kortste keren aan de sudder.

En waar kopen we een goede wok? Bij een kookwinkel (dus niet bij Ikea of de Appie), zodat je krijgt waar je naar op zoek bent, en niet een of ander shitding. Want wokken (of woks) zijn er in vele soorten, maten en kwaliteiten!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.