Het is even sturen, hoewel de terugweg een stuk korter lijkt, maar dan heb je ook wat!

Afgelopen dinsdag formidabel geluncht bij Jakob Jan Boerma en zijn Kim in de verbouwde Leest in Vaassen. Ik ben hier de afgelopen jaren zeker 3 of 4 keer geweest, maar altijd tijdens opnames van Topchef dus dat betekende een broodje op de stookzolder en de gerechten van de kandidaten.

Nu dus gewoon aan tafel, met zijn drieën, en Jakob Jan bepaalt!

We beginnen met een snack van appel met rode wijn op een macaron van specerijen, een tapiocacracker met gemarineerde runderlende en augurk, en een cilindertje roomkaas met zwarte peper,  komkommer en gel van groene olijf, en een glaasje licht wit uit Limoux. Dit wordt nog wat vanmiddag.

Aan tafel gaan we direct door met de amuse, crème van eendelever met rode biet en tomaat, waarna het eerste gerecht, gelei van tomaat met gestoomde makreel en puree van doperwt. We stappen qua wijn over naar Spanje met Improvisacio, gemaakt met de xarello druif, door dezelfde makers als Nun, Cal Raspallet.

Door met een open ravioli van en met knolselderij en lamsoren, waarna tartaar van makreel met avocado, groene kruiden en bevroren shots van zilverui. Ik ben altijd als de dood voor ui, deze zijn zijdezacht.

De cuisson van de langzaam gegaarde kreeft met verschillende structuren van wortel is één van de mooiste ooit, werkelijk perfect, en de krab met komkommershots, yuzu mousseline van zure room met chavroux, en gel van avocado heeft zoveel frisheid en mooie zuren dat ik eigenlijk wil stoppen, maar ja, Jakob Jan bepaalt….

Dus gaan we door met tarbot met gerookt spek, lamsoren, asperges en kruidenchlorophyl, waarna het pièce, gebraden lamsrug met zijn jus, tuinbonen, jonge prei, meiknol en crème van lichtgerookte aardappelen. Balans….., in alle gerechten, ongelooflijk knap

De dessertamuse is een jus van munt, met zure matten, yoghurtijs en hibiscus, waarna structuren van grapefruit en aardbei met yoghurt, crush van kalamanchi met ijs van basilicum en yoghurt en bosbes, en kokos-yuzu ijs met pistache en amarula (olifantenlikeur), met grapefruit uit stikstof. Ook de desserts zijn ongelooflijk lekker, maar de crush van kalamanchi met ijs van basilicum en yoghurt en bosbes is zo verschrikkelijk oogstrelend dat die van mij tot kunst verheven mag worden.

Een geweldige lunch met een geheel eigen signatuur, van een super gedreven team, zowel in het wit als in het zwart.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.