Na lang aandringen zwicht ik voor de uitnodiging van mijn vriend Jan Maarten om bij de Koekop in leiden te gaan eten. Wat moet ik in Leiden, en wie noemt zijn restaurant nou Koekop… Michiel en Jenny Mackay, technisch student in Delft “meets” uitzendconsultant, kregen in een vlaag van “moeten we ons hele leven saai werk gaan doen of jagen we onze liefde achterna” de kans om in het pand De Koekop (let op de Koekop gevelsteen) een restaurantje te beginnen. Michiel achter de kachel en Jenny voor en ik ben van de ene verbazing in de andere gevallen. Michiel kan koken, en Jenny bestiert in haar dooie eentje gewoon even 6 tafels die volle bak in het menu èn het bijpassende wijnarrangement gaan.

We beginnen met een sferificatie van mandarijn en rozemarijn, je weet wel, zo’n balletje wat in je mond ontploft als je het doorbijt. Het citrusvocht met rozemarijntonen maakt meteen het pallet schoon en dat is nodig. Daarna een terrine van konijn en eendenlever, voor mij zonder bladerdeeg, die goed in de zuren zit en waar de cranberry en rode kool weer wat tegenhang aan biedt qua zoet.

Hierna kraakverse gebakken coquille St Jacques met XO-saus, bloemkoolrijst, wortelsaus en enoki,

waarna gegrilde polenta met gebakken paddenstoelen, Parmezaanse kaas, truffelschuim en gremolata. Ik ben normaal wars van truffel omdat het vaak van die gore truffelolie is gemaakt, maar deze is prima.

Als pièce staat er zeewolf op het menu, maar dat is vandaag kabeljauw. Ik houd ervan, liever een andere vis dan een mindere zoals er die dag op het menu staat. De kabeljauw komt met een goede schaaldierensaus, voor mij zonder geen fregola want ik probeer de carbs even links te laten liggen, spitskool en prei, heeft een prachtige cuisson en is een mooie combi met de saus.

Desserts zitten er deze week ook niet in, evenals wijn…, maar desalnietemin hebben we niet alleen een geanimeerde avond, we zitten vooral heel erg lekker te eten. Leiden, ik zou gaan!

Koekop | Lange Mare 60 | Leiden | bel 071 514 1937


Reacties

  1. Door Olivier Huizer

    Mooie stad ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.