Nico wil zo graag dat ik het over hardware heb, nou, vooruit dan maar!

Om het nu meteen over de Magimix te hebben is iets te voor de hand liggend, net nu Smart Cooking met de Magimix uit is, deze keer dan maar over een ander attribuut, de oerhollandse kaasschaaf.

Mis dus, de kaasschaaf is van origine een zweedse uitvinding, die ook altijd nog vrijwel uitsluitend in Zweden en Nederland te koop is. Deels zal dit zijn omdat onze hollandse kazen zich uitstekend lenen om “geschaafd” te worden, anderszijds zal de hollandse zuinigheid ook zeker aan het succes hebben bijgedragen. Feit is dat er jaarlijks ruim 500.000 kaasschaven in Nederland over de toonbank gaan, waarvan een groot deel op Schiphol. Ikzelf koop daar geregeld een klein edammer kaasje, met bijbehorende kaasschaaf (met delftsblauw handvat), dat ik kado doe aan vrienden in den verre. De ultieme binnenkomer.

Een ideaal ding, zo’n kaasschaaf, ondanks het licht-burgerlijke imago (wie burgerlijk zegt is overigens zelf burgerlijk!), dat ook voor vele andere handelingen is te gebruiken. Isabel snijdt er razendsnel de appels voor de tarte tatin mee, en ikzelf neem haar nog wel eens ter hand bij de bereiding van bijvoorbeeld gratin dauphinois
(schil 1,5 kilo aardappels met de kaasschaaf en snijdt ze in plakken.

Fruit in een hoge pan 1 teen geperste knoflook in 50 gram roomboter en voeg
– 400 ml slagroom,
– 300 ml melk,
– 1 eetl. geraspte
– nootmuskaat,
– 2 fijngesneden ansjovisfilets,
– zout en peper toe
en breng tegen de kook aan.
Kook de aardappels 20 minuten in het room/melkmengsel en giet daarna alles in een beboterde braadslede.
Bedek de aardappels met 150 gram Gruyère en
bak 40 minuten in een voorverwarmde oven op 180°),
of het schillen van komkommers en wortels. In m’n winkels verkoop ik vele soorten, waaronder de meest prachtige, stevige, strakke en futuristische, maar één stijgt er met kop en schouders bovenuit en dat is meteen ook de goedkoopste, de zweedse Sveico.
Niet te dik roestvast staal, met een goede ribbel na het snijvlak, waardoor de kaas niet blijft plakken, gevat in een kunststof handvat, dus zo in de afwasmachine.

Bij mij ontbreekt de kaasschaaf niet in het reis-necessaire, evenals natuurlijk de kurkentrekker, de knoflookpers en het scherpe mesje. De kracht schuilt ‘m zoals altijd in goede voorbereiding en de goede spullen. Dus de Sveico kaasschaaf, Screwpull kurkentrekker (hoewel Harold tegenwoordig zweert bij de Winemaster van Vacuvin), Zyliss knoflookpers (de enige waar de knoflook ongepeld in kan) en een Kai allesmesje.

Tot zover de kaasschaaf, de volgende keer iets over het typische west-tibetaanse olijfontpittertje!!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.