De mannen van 212 (** op de Amstel) hebben een nieuw project en laat dat nu 2 deuren zijn van de plek waar ik ooit mijn carrière ben begonnen. Ze waren 2 weken open en ik zat met Amsterdamsche vrienden klaar.

De Juwelier zit waar in mijn tijd wijnkoperij Woorts zat en is onherkenbaar verbouwd. De entrée is wat krap, zeker als er gasten zitten aan de open-keuken-bar, maar daarna kun je naar boven of beneden. Wij zitten de eerste (en de tweede) keer beneden meteen aan de trap wat als voordeel heeft dat de bediening als eerste bij jou is en als nadeel heeft dat als het warm is (en dat was het) je moet hopen dat de gasten aan het einde van de rij de tuindeuren openlaten, wat ze de eerste keer niet deden want koud…

Je krijgt een amuse in een door de patron zelf gespaard porseleinen servies, wat bestaat uit een soepje van aardpeer (topinambour). Superlekker!

De kaart is heel divers, goddank niet teveel keuze, en bijna alles lijkt me lekker. De vrouw gaat voor gemarineerde zomertomaten met roomijs van Zaansche mosterd (zie boven) wat alles waarmaakt wat het belooft, superlekker, vooral het ijs. Ik start met gegrilde beenmerg met paddenstoelen, die als een soort ragout wordt terug gestopt in het afgezaagde bot (dat aan de ene kant open is en aan de andere kant kunstig met resin is dichtgemaakt), met zuurdesemtoast en peterselie salade, heerlijk!

We drinken een witte Bourgogne sous Château chardonnay van René Lamy (F, 2019) die helemaal prima is maar hier is ook meteen een kleine waarschuwing. Ik denk (en hoop) dat de wijnkaart nog niet helemaal klaar is want er is buiten de huiswijnen en deze witte Bourgogne weinig betaalbaars op de kaart. Omdat ik dol op merg ben èn op ossenstaart wordt dat mijn pièce, ossenstaart met merg dus, met uitlek van gratin Dauphinois, Fiore kaas en doperwten. Een droom maar eigenlijk wel een tikkie winters terwijl de temperatuur in het soutterain oploopt.

Zowel de bread and butterpudding als ook de aardbeien met granité van zuring zijn geweldig, wat een smaak.

3 dagen later, je verzint het niet, ben ik er weer. Mijn vriend de Dutch Foodie (die helaas een stuk minder enthousiast is) gaat 3 weken in retraite en we willen nog een keer samen lekker eten. We nemen ieder de aardappelsalade met Perle kaviaar en gerookte paling en dat is een beetje een misser.

De aardappelsalade zit hoog in de zuren wat de kaviaar en de paling een beetje (behoorlijk) wegdrukt. Daarna neem ik de verrukulluke Holsteiner rundertartaar met oester, weer de ossenstaart en wat kaas. Een paar kleine dingetjes, kom op joh, ze zijn net open…

De Juwelier | Utrechtsestraat 51 | Amsterdam

bel 020 247 1007 | lunch & diner | di-wo gesloten


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.