Ik schrik altijd als ik de lijst van het afgelopen jaar opmaak. Wat kan een mens eten, and it shows, maar daarover later meer! Een mooi jaar, 2017, veel beleefd, veel gereisd maar ook lokaal superlekker gegeten. We beginnen bij het begin en ik beperk me tot het lekkerste gerecht, niet te verwarren met de mooiste ervaring.

Januari; Wat Damnak in Siem Reap, Cambodja, van de Franse chef Joannès Rivière. Krokante confit van eend met Cambodjaanse aubergine, crème van gebrande knoflook en een condiment van wilde mangostaan.

Februari; Le Restaurant, Amsterdam, van de grote chef Jan de Wit. In kruidenkorst gegaarde kalfslende met puree van peterseliewortel, rouleau van groene kool, spruitenblaadjes, Roscoff ui en saus met thijm.

Maart; niet Quique Dacosta in de Librije, Etxebari of Azurmendi in Baskenland, allemaal topavonden, maar Madeleine in Utrecht. De beroemde Madeleine slakken, met room en gerookte amandelen, zo simpel, en zo lekker, ex aequo overigens met Toine Hermsen in Maastricht, zijn beroemde kikkerbillen, samen met mijn lieve vriend Dennis op hamburgertour.

April; Hotel Aigua Blava, Begur, Spanje. Steak Diane, een steak tartare, of eigenlijk meer een ongesneden steak met alle ingrediënten van een tartare, die vervolgens wordt geflambeerd, bizar lekker.

Mei; Idiote maand met 11 Madison Park, Momofuku Ko, Faviken, en de reis naar Noma in Mexico, en daar gebeurde het. Jonge kokosnoot met verse room en kaviaar, èn ceviche van bananen (een gedeelde 1ste plaats met de jonge kokosnoot, wat een smaken).

Juni; FG restaurant in Rotterdam, lever met kombu, Gillardeau oester, olijven en…kaviaar.

Juli; Bak in Amsterdam. Nadat ik met Okky heb vastgezeten in de lift van het W-hotel eten we hier waanzinnige doperwten met lavas en gerookte eidooier.

Augustus, Rosas, Spanje. Alles is lekker tijdens de vakantie, vissie aan het strand, gegrild worstje op het terras, maar de brazo de gitano van banketbakker Caïro is de lekkerste dish, op mijn verjaardag, omringd door lieverds!

September; Clove Club in London. Tip van Ron, te gekke tent zonder gedoe (* + no. 26 op de World 50 best). Op hooi gerookte tartaar van forel met krokantje èn schuim van pink fir aardappelen, sanshopeper en een lepel Petrossian kaviaar.

Oktober; Maido in Lima. Boterzachte en meer dan lekkere 50 uur gegaarde shortribs met crispy rijst, camotilla aardappelpuree met paars maispoeder, zwarte knoflook en cushoro, een soort kleine eetbare bacterie-balletjes die leven in een 5000 meter hoog meer in de Andes.

November; ’t Spiehuis in Soest. Niets aan toe te voegen, één van de favoriete adressen in Nederland. Altijd heerlijk, altijd perfecte service, altijd welkom, en ik eet ook altijd hetzelfde, sole meunière met een à la minute gemaakte remouladesaus.

December, op de 2de plaats komt Vermeer in Amsterdam, van de ó zo sympathieke Chris Naylor. Spruit van de stronk gegaard met caramel van Vadouvan en kaasaus met bieslook.

De eerste plaats van december, en wat mij betreft overall winnaar van 2017, bewaar ik voor morgen, na het schansspringen. Een zalig uiteinde voor eenieder!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.