Ik ben na een jaar terug in het geweldige eetpaleis van ex-elbulli’s Mateau, Eduard en Oriol en het valt niet tegen. We praten over een bewolkte dag, goddank, in het drukke Cadaques, waar je van de drukte weinig merkt op het terras van Compartir (ondanks dat het vol zit).

We, de vrouw, vriend Gijs en ik, starten met een glaasje calvados met sap van groene appels, citroensap en appelschuim on top, met daarbij kleine kroepoekjes van alg en kimchee. Het gaat hier om delen, verborgen in de naam, dus delen we meteen een geweldige salade van bietjes met sorbet van ajo blanco (amandel en knoflook), pistache, aardbeien, balsamico, ananas en amandelolie. We beginnen met een glaasje Perafita van Martin Faixo, als je Cadaques binnenkomt rijdt je langs zijn druiven.

De salade van watermeloen met tomaat, gel van munt, rozenwater, kardamom en schuim van bloedsinaasappel valt wat tegen, maar de “horchata” (soort melk van een witte wortel, de chufa of tijgernoot, met lichte amandelsmaak) met gemarineerde sardines (boquerones) basilicumolie en jus de truffes is weer waanzinnig.

Door met rode tonijn “Iberico”, gerserveerd zoals de ham met tomaat en olijfolie, oesters met een crème van ham en sherry, fantastische ansjovis met  venkel, vermouth en kumquat, en mosselen met béarnaise…

We schakelen over naar een witte wijn uit Vilajuiga gemaakt door een voormalige sommelier van El Bulli, projecte SIS, Garnatxa Gris (G.G.), en wachten op de reeds bekende maar overheerlijke beignets van stokvis met honing-air. Laatste voorgerecht is shabu shabu van zalm, die je eerst doopt in een bouillon en daarna in ponzu

Pièce is een tikkie een tegenvaller… Ze zijn hier beroemd om hun arroz, rijstgerechten, denk aan paella maar dan anders, en we kiezen, net zoals de vorige keer voor de arroz met paddestoelen. Zand en een bittere natoon… De rode wijn, Losada uit Bièrzo (E, 2009) is top, evenals de desserts;

Créma Catalana maar dan als luchtig schuim, met aardbeien en zeste van sinaasappel, hun variant op cheesecake, omelette surprise met ananas, mango, yoghurt, munt, steranijs en balsamicoazijn, en “lopende” chocoladebonbons met sorbet van zwarte bessen. Allemaal superlekker en omdat je moet delen moet je dus ook alles proeven…

http://ca.compartircadaques.com



Reacties

  1. Door Maryland

    Yeah that’s what I’m talking about banib–yce work!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.