Ik praat wel eens over tenten die ik ontzettend goed vind en waar dan nog niet iedereen al is geweest, Scheepskameel, Bak, Choux… om er vorige week achter te komen dat ik eigenlijk maar één keer bij de laatste, Choux, ben geweest, en dat was op 29 september 2015. Ik kan er zo lyrisch over praten alsof het vorige maand was, mooi hé…!

Vanavond zit ik er met vriend Ron, effe bijkletsen na de zomer, en dat kan prima in het lekkere Choux van Merijn van Berlo. We starten met wat amuses; pakketje van koolrabi met daarin hangop met mierikswortel, gepekelde vlierbloesem, en gebrande komkommer met zadencrumble, waarna chips van kool met crème en poeder van oester

Het menu bestaat uit 4-, 5-, of 6 gangen, er is niet echt een à la carte -kaart, maar je kunt de gerechten wel los bestellen. We gaan voor 5! We starten met kort gepekelde en gerookte watermeloen met tomatillo en citroentijm, waarbij in het na-service de “sneeuw” van kefirkaas wordt bezorgd.

Door met crostini met tomaat, crème van aubergine, compôte van ui en verse ansjovis met van die waanzinnige gefrituurde ansjovisgraatjes (zie boven).

Volgende gerecht is geprakte en gebakken opperdoezer met borrage, oesterblad, en prei met een beurre blanc van kelp en olie van gerookte kelp.

Pièce is wilde eend met palmkool, verse pruim en amandel, de pootjes afgelakt met huisgemaakte umeboshi lak, verder met verschillende besjes, zuring en granité van spar.

Het dessert is een soort knalrode ontplofte bom van rijstebrij met rode biet en lievevrouwebedstro, verschillende bessen, hazelnoot, en een granité van gepekelde sparrentop en zuring.

De wijnen zijn vrijwel allemaal “vins nature”, niet mijn favoriet, maar met een zeer kundige mevrouw kwamen we tot de 2 volgende die superlekker waren; Camillo Donati ‘trebbiano’ trebbiano dell’emilia igt, (I, 2017) en een sauvignon blanc van Noëlla Morantin ‘LBL’ (F, 2013).

Elke keer een feest bij Choux. Lekker en dynamisch!

 

Choux | De Ruijterkade 128 | Amsterdam | bel 020-210 3090


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.