De oplettende lezer weet dat ik weinig heb met uit eten in het Gooi, ik vind het over het algemeen, uitzonderingen daargelaten (Chef aan de Werf) niet zo bijzonder, ik haal het liever op (Taj Mahal of Toko Indo of Lan Tin in Bussum). Ik hoor over Chapeau in Blaricum al een tijd goede verhalen, en hoewel ik dat dorp stelselmatig vermijd moet het er een keer van komen.

Het is een zonnige woensdagavond, het kleine terras onder de bomen staat opgedekt en we schuiven aan terwijl tegenover ons de wachtrij voor IJssalon de Hoop steeds langer wordt (wellicht ben ik een van de weinigen die niets met hun ijs hebben). Goddank heb ik gereserveerd want terwijl wij aan tafel gaan worden de eerste passanten vriendelijk weggestuurd.

Chef van Chapeau is Nicky Quarz, die als ondernemer begon in het Dijkhuysje in Lelystad, en daarna met zijn vrouw Michèle in Muiderberg restaurant Quarz had. Hij heeft in 2018 de zaak Trattoria di Bruno in Blaricum overgenomen en herdoopt in Chapeau. Quarz kan koken, en deed dat o.a. bij mijn vriend Kraan in Le Cirque, was daarna souschef bij de Librije, en heeft in 2012 kookprogramma Menu van Oranje gewonnen. De chef heeft duidelijk een klassieke achtergrond, ik ben op voorhand al fan!

We starten met oeuf mayonaise waar Nicky de 2de prijs mee heeft gewonnen bij een wedstrijd van de Association de l’oeuf mayonnaise, zeg maar het WK gevulde eieren, en dan in het hol van de leeuw, Parijs. Ze worden geserveerd met mini-croutons en bieslook, met wat spinazie en sla. Hemels, en dat komt vooral door de mayo.

Vooraf, we zitten in een bistro, ga ik voor de slakken met kruidenboter en bladerdeegdakjes. Je zou zeggen “weinig aan, gooi er een hoop knoflook op en het wordt altijd wel wat”, maar dat is niet waar. De kwaliteit van de slakken maken of breken zo’n gerecht, en deze zijn top. De dakjes hoeven van mij niet, ik doop liever een goed stuk brood in de gesmolten boter (wat ook kan).

Pièce is ‘le tournedos au poivre’, nogmaals, we zitten in een bistrôt. De foto ziet er niet erg spannend uit, maar dat ligt meer aan mij dat het ligt, maar de tournedos is top wat betreft de cuisson (garing) en de pepersaus kan in de top-5 ‘beste pepersauzen ooit’, niet normaal. De niet gevraagde (maar wel belaste) frieten zijn prima, jammer dat daar niet de mayo van de eitjes bij zit, maar dat had ik natuurlijk ook gewoon kunnen vragen.

We nemen geen dessert maar halen op weg naar huis een ijsje (in Bussum). Topavond onder de bomen in Blaricum, en terwijl ik dit schrijf kijk ik met een half oog naar de agenda wanneer ik weer ga.

Bistrôt Chapeau|Huizerweg 1|Blaricum


Reacties

  1. Door Henk van dee Berg

    Héb het gevoel dat Nick wat tekort gedaan wordt met ‚bistro‘. De kaart is echt veel uitgebreider en alles daarvan is op topniveau. Hetzelfde geldt voor de wijnen. Klassiek? Jazeker, maar uitsluitend in de positieve zin des woords. Uitstekend vakwerk losgelaten op geweldige ingrediënten. De Franse keuken zoals die bedoeld is.

  2. ik ben het helemaal met je eens, ze noemen het overigens zelf Bistrôt!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.