Omdat er meer is dan witte asperges deze week ook nog een receptje met de groene, die je gemakkelijk inwisselt voor witte, zeker zo lekker!
In mijn BBQ Atlas komen de Europese Mediterrane landen ruim aan bod. Hier schijnt de zon wat meer dan bij ons, en dat is goed voor de groentes. De keuken, en zeker die van de bbq, is vaak wat grof en boers, knoflook, kruiden en olijfolie zijn vaak de smaakmakers. Het ligt naast de deur voor ons dus alle ingrediënten zijn ruim voorradig.
Asperges uit mijn geliefde Catalonië, er zijn weinig plekken op aarde waar ik het fijner heb (recept uit mijn BBQ Atlas, uitgeverij Carrera).

Prep Tijd | 30 minuten |
Porties |
personen
|
- 100 ml olijfolie
- 30 ml citroensap
- 1 teen knoflook op een vork
- 30 g kappertjes gespoeld en uitgelekt
- 4 takjes peterselie alleen de blaadjes, gesneden
- 2 in pruimtomaten ontveld enblokjes
- ½ rode ui fijngesneden
- 36 groene asperges de laatste 3 cm verwijderd
- 3 eieren hardgekookt en in wedges
- zout en peper
- 12 bamboe spiesjes
Ingrediënten
|
![]() |
- Meng olijfolie en citroensap met een teen knoflook op een vork tot een vinaigrette,
- breng op smaak met zout en peper en meng met kappertjes, peterselie, tomaat en rode ui.
- Stook de bbq naar de juiste temperatuur/hoogte (warm|200ºC|2).
- Maak met behulp van bamboespiesjes matjes van elke keer 6 asperges.
- Gril de asperges om en om gaar en een beetje krokant op de bbq.
- Giet de vinaigrette over de warme asperges en garneer met de eieren.
* Leg de bamboe spiesjes minimaal 30 minuten in een bakje water met een gewicht op de spiesjes, zo verbranden ze iets minder snel. Je kunt natuurlijk ook rvs spiesjes nemen.