Even een klein geschiedenislesje; Vandaag, 1 juli is het Canada Day, de viering van het bij elkaar komen van de Canadese confederatie op 1 juli 1867 toen de British North America Act werd ondertekend. 3 koloniën, United Canada, Nova Scottia en New Brunswick werden samengevoegd tot één Dominion samen met Groot Brittanië (Dominion betekent dat het zichzelf mocht besturen). Tot 1982 werd deze dag Dominion Day genoemd, in ’82 werd Canada volledig onafhankelijk en werd de naam omgedoopt tot Canada Day.

Je zou denken dat zo’n viering feestelijk is, en dat is het ook, althans voor de witte Canadezen. De First Nations, de initiële bewoners, ook wel Indigenous people genoemd, noemen het een dag van ‘mourning’, rouwen, vanwege het feit dat hun voorvaderen bij bosjes zijn vermoord tijdens de kolonisatie van dit prachtige land.

Enfin, enough history, we gaan koken! Op open vuur vandaag want ik ben in Canada (dat verklaart het lesje geschiedenis)

Dit is een spectaculaire manier van zalm grillen, wat ik voor het eerst zag in Tofino door chef Tim May. “Dit is zoals de First Nation people dat vroeger deden” legde hij me uit, “toen zalm nog gewoon volksvoedsel was waar de rivieren van Vancouver Island mee uitpuilden”. Ik heb het zelf geprobeerd in de achtertuin in Bussum, het is echt veel makkelijker dan het eruit ziet.

Recept Afdrukken
First nations salmon grilling
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 60 minuten
Passieve Tijd 18 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd hoofdgerecht
Keuken BBQ
Prep Tijd 60 minuten
Passieve Tijd 18 uur
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Los suiker en zout op in warm water, voeg allspice toe en laat afkoelen tot een natte pekel.
  2. Leg de zalm een nacht in de natte pekel, spoel af onder de kraan en dep droog met keukenpapier. Laat de zalm een uur op een rekje indrogen.
  3. Maak een vuur van 3 blokken hoog volgens de blokhutmethode van pagina.. Veeg na een uur wat houtskool richting het midden.
  4. Zet de zalm in een klem of bevestig aan een zelfgemaakt zalmkruis* en plaats 40 cm van het gloeiende houtskool.
  5. Houd zeker in het begin de afstand van houtskool tot zalm goed in de gaten, het moet niet te snel gaan. Veeg af en toe wat nieuwe "verse" houtskool richting de zalm.
  6. Gaar de zalm tot je duidelijk tussen de lamellen kunt kijken en vergeet vooral de achterkant niet. Je kunt de zalm meer smaak geven door wat variatie in (rook-)hout aan te brengen.
Notities

*Zelf maken van een paar onbewerkte latten, takken of bamboestokken. Een rolletje ijzerdraad kan handig zijn.

 

 

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.