We zitten niet ver van Peralada, bekend om zijn wijnen, kasteel, muziekfestival en casino, en gaan naar Cal Sagristà. De laatste 2 keer gingen we naar het kasteel, waar 2 oud gedienden van El Bulli, Xavier Sagristà en Toni Gerez, een keurige ster uitbaten, vandaag gaan we terug naar het hart van het middeleeuwse dorp.

Cal Sagristà bestaat sinds 1986 en sindsdien is er ook niets meer veranderd. De kaart is al jaren hetzelfde, het interieur idem dito, bij mooi weer worden alle tafels en stoelen op het achter-terras gezet en kijk je uit over het über-pittoreske dorp en de Pyreneeën. De leiding is in handen van een oudere dame met haar dochter en een handvol bediening, die allemaal exact weten wat ze doen.

De mussen vallen van het dak dus we zitten buiten, op de hoek waar nog een beetje wind is en de Hermanos Lurton gaan er in als koek (Verdejo van familieleden van de in Nederland onbetaalbare Belondrade). Er komen lekkere toastjes met ansjovis en chorizo, olijfjes, niks fancy en dat is juist de kracht hier. Ik neem gestoomde groentes met romescu saus (saus van amandelen, knoflook en pepers) vooraf, waarbij ik me rot schrik als blijkt dat die groentes nog goed warm zijn terwijl ik een salade verwachtte.

De smaak is top, en dat geldt ook voor de bacalao (stokvis) onder een licht gegratineerde laag van knoflookcrème. Superlekker!

Het grootste feest, zeker voor Gijs de toetjesman, is de taartenwagen, met zeker 15 huisgemaakte taarten, waar de bazin rijkelijk van opschept. Super.

Cal Sagristà | Carrer de la Rodona 2 | Peralada | bel 972 53 83 01 | maandag en dinsdag gesloten voor lunch en diner, juli en augustus altijd open


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.