De vraag van NCRV-radio was of ik voor Radio 1 een broodtest wilde doen. Een blinde test waarin ik 10 verschillende broden, gist en dezem, zou moeten proeven, becommentariëren en een cijfer zou moeten geven. “ Natuurlijk…, kom maar aan de keukentafel…”, maar hoe langer hoe meer het dichterbij kwam, hoe spannender het werd.

Het meeste brood wordt tegenwoordig in de supermarkt verkocht, die de warme bakkers langzaam aan het uitmoorden zijn. De kwaliteit is anders, er worden meer toevoeging wat betreft smaak, kleur en houdbaarheid gebruikt, maar ga ik ze heel duidelijk onderscheiden van ambachtelijk gemaakt brood…?

De test was vorige week woensdag en Anne stond keurig op tijd met een enorme zak brood op de stoep. Ze had zelf al besloten dat we niet blind gingen testen omdat zeker bij brood het oog ook meewerkt aan de algehele smaakvorming, maar het bleef een kluif. 

Het waren uiteindelijk 11 verschillende broden, gesneden en ongesneden, dezem en gist, van lichtbruin tot donkerbruin. Ik let op kleur, korst, veerkracht (blijft je vingerafdruk lang in het brood staan als je erin knijpt), mondgevoel en natuurlijk smaak. Omdat alle broden correct waren krijgen ze allemaal minimaal een 6*, maar de winnaar krijgt een 8. 

De supermarkten (AH, Deen en de Lekkere Dingen Bakker van Dirk van de Broek) delven allen het onderspit met een 6 of een 6½ , met één uitschieter bij AH van een 7, maar dat is ook meteen een prijzig speciaalbrood (de Campagnard). Lex Brakenhof scoort een 7½, evenals het Vlaamsch Broodhuijs en ambachtelijke bakkerij Olink, maar de winnaar is Menno ’t Hoen** met een vette 8.

Ben ik nu zo’n goede proever..? Natuurlijk, hahaha, maar dat bent u ook! Het is namelijk helemaal niet moeilijk en ik heb me voor niets zorgen gemaakt. De verschillen zijn makkelijk te proeven als je het spul niet gedachteloos naar binnen gooit, en de verschillen zijn groot. Deze proef heeft me weer duidelijk gemaakt dat je voor kwaliteit bij de ambachtsman moet zijn en niet bij het grootwinkelbedrijf. Steun die warme bakker dus.

 

*Ik heb de Topchef-methode aangehouden voor de becijfering. Een 5 is onvoldoende, dus niet te eten of bedorven, een 8 is top, een 9 briljant en een 10 is perfect, en perfectie in ons vak bestaat niet!

**brood van Menno ’t Hoen is te eten in de betere horeca (Ron Gastrobar) en o.a. te koop bij l’ Amuse in Amsterdam en IJmuiden en bij Le Marché in Baambrugge (op donderdag, vrijdag en zaterdag)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.