k sta al bijna 3 weken in de studio voor een nieuw programma (Klinkt Smakelijk met Nicolette van Dam) en heb 1 vrije dag die ik vul met de pedicure, vergaderen, een snelle lunch en Corpschef Vindicat jureren in Groningen. Dochter Okky gaat met mee naar het hoge Noorden dus moet er op de terugweg lekker worden gegeten! “Waar oh waar op een maandagavond” vraag ik aan het begin van de middag aan Robert-Jan Nijland van ’t Nonnetje** in Harderwijk, waarmee ik vergader over de gerechten voor de jaarlijkse Chill&Groove in Het Bosch, eind juli.

“Moeilijk, moeilijk” zegt hij…, “maar ik heb gisterenavond toevallig superlekker gegeten in Zwolle bij de nieuwe brasserie van Jonnie en Thérèse, Brass Boer, net een week open…” Even appen met de bazin en een kwartier later hebben we een tafel. Corpschef Vindicat is een feest, zoals ieder jaar, maar om 19:30 zitten we in de auto om om 20:30 aan te meren in Zwolle. Kruip door-sluip door langs de kerk en binnen 5 minuten zitten we aan een hoge tafel met vol zicht op de keuken. Glaasje verdejo van Ramon Bilbao (Rueda, E, 2016) en we starten met wat “Straatvoer” in de vorm van een tacootje met gepeperde Veluwse worst, avocado, ingelegde perzik en koriander,

en een gestoomd broodje (bao) met geplukte eend, kimchi en gochujang mayo. Taco heel erg lekker, bao niet normaal lekker!

Door met ceviche van 3 x vis (zalmforel, harder en zeebaars), 3 x groente (o.a avocado en bietjes), en 3 x citrus (sinaasappel, citroen en grapefruit). De binnenkanten van de uitgeperste vruchten zijn even gebrand, allemaal heel subtiel.

Ondertussen geniet Okky van haar “perfect gegaard ei” met asperges, vogelmuur en piccalilysabayon en hebben we het fijn. Als pièce gaan we voor de karbonade… in huis gerijpt ribstuk van vette melkkoe (tomahawk van Gosschalk) met rodewijn jus, daarbij gekruide frieten van het ‘friethoes’ met knoflook en bejaarde boerenkaas, èn bloemkool met bruine boter en kruim, zo van het land van Eef. De chef komt ons al vrij vroeg in het menu even onze aangebraden karbo laten zien, gewikkeld in verse kruiden die bij elkaar worden gehouden door kippengaas, met de mededeling dat die nog een tijdje in de afzuigkap boven het houtvuur wordt gehangen.

De smaken zijn bizar goed, de cuisson van het vlees is geweldig, maar ook de bloemkool, wauw, en de rode Lou Caminé (Lirac, F) doet het er super bij. Een speciale aantekening mag sowieso gemaakt worden over de wijnkaart, ik praat eigenlijk nooit over geld maar het is hier allemaal heel goed te doen, echt niet duur en erg lekker.

We slaan kaas en desserts over, we moeten nog een stukje, en laten de blauwvingers voor wat ze zijn. Topavond! (en een top-ochtend de volgende morgen als onze Ogar een enorme verrassing naast zijn mand vindt.

Brass Boer Thuis | Nieuwe Markt 21 | Zwolle | 038 792 0110 | brassboerthuis.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.