Om de laatste (lunch-)dag van het jaar, onze eeuwige vriendschap en het feit dat de Dutch Foodie me de laatste 2(!) jaar zo waanzinnig juridisch heeft bijgestaan te vieren nodig ik hem vlak voor kerst uit voor een lunch bij Bord’Eau*, je weet wel dat prachtige restaurant in Hotel de l’Europe in Amsterdam.

Het vertrek van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot naar (hun eigen) 212 aan de Amstel leek een grote slag een jaar geleden, maar Tom Poes verzon een list en contracteerde de piepjonge Bas van Kranen, toenmalig chef bij de Leuf in Ubachsberg. Met Bas heb ik wat historie, hij was een paar jaar geleden finalekandidaat bij Topchef tegen Sterrenchef en verloor toen nipt van Ferry Plat en zijn brigade. De volgende dag begon hij als souschef onder Paul van de Bunt en the rest is history.

Met de Dutch Foodie is het altijd gezellig en deze lunch heeft een speciale betekenis, dus van opletten, laat staan opschrijven is geen sprake, en omdat de brigade de volgende dag met kerstreces gaat wordt er ook (nog) niet geantwoord op mijn mail-vraag om een opsomming van de gerechten. Het geeft allemaal niets, ik doe een opsomming uit het hoofd waarbij de beelden voor zich spreken.

We starten met amuses van een stukje rauwe vis en wat octopus, waarna er een upsell plaats vindt van tartaar van Wagyu-rund met schuim en kaviaar (boven). Er komen nog wat oesters en we gaan aan het menu “bodem & zee” begeleidt door een fles witte Edetària (E, 2015)

 

Eerste (extra) gerecht uit het menu is gamba met ernaast een bodempje van rouille-bisque. Waanzinnig gerecht, gevolgd door gefermenteerde wortel met geitenboter saffraan en citrusafrikaan. De kreeft met mara des bois aardbei, tomaat en verveine is weergaloos

evenals de tarbot met knolselderij, hazelnoot en wilde paddestoel. De in kannetjes bijgeleverde sauzen worden royaal over de gerechten gegoten, het restant verdwijnt in ons beider gulzige keeltjes.

We zijn ondertussen overgestapt op een Meursault “Meix Chavaux” van Domaine Bohrmann (F, 2014) want het is feest. Er komt nog een extra gerechtje, langoustine met wortel (boven), en ook hier weer een fenomenale saus, om niet te spreken van de cuisson. Pièce is Anjou duif met witlof, blauwe muskaatdruif en walnoot, waar die Meursault het prima bij doet.

Het kaasplateau is overweldigend, met categoriën “fruitig & zacht”, “rijk & vol”, “kruidig & aromatisch” en “pittig & rijp” en ook hier, Alain Senderens zei het al, die prachtige Meursault van de immer charmante Sophie Borhmann.

De lunch van het jaar noemde ik het vorige week al in mijn jaaroverzicht en zo is het, een feest!

Bord’Eau| Nieuwe Doelenstraat 2-14 | 1012 CP Amsterdam |bel 020 531 1619


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.