Als klein kereltje maakt ik elk jaar marsepein. Amandelen door een fijn molentje malen, 50:50 mengen met poedersuiker, een ietsiepietsie oranjebloesemwater en wat kraanwater (± 1,5 eetlepel op 250 g amandelen en 250 g poedersuiker). Niet in de keukenmachne maar lekker in een molentje, daarna kneden en een dag buiten de koeling de smaken laten mengen.

Met de marsepein kun je van alles doen. Vormen, boetseren, kleuren, what about een heel varken, maar je kunt er ook een superlekker dessert mee maken, een blanc manger, ofwel een amandelpuddinkje. Met wat gezouten karamel-(saus) niet te versmaden.

Recept Afdrukken
Blanc manger van amandel
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd dessert
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Verwarm de melk met de amandelspijs, roer alles los en laat even trekken.
  2. Week de gelatine in koud water en knijp uit.
  3. Laat de uitgeknepen gelatineblaadjes in de warme melk oplossen en passeer alles door een fijne zeef. Laat afkoelen tot handwarm.
  4. Klop de slagroom lobbig met de suiker en meng met de lauwe amandelmelk.
  5. Schenk het mengsel in bakjes of vormpjes* en zet ze minimaal 2 uur in de koeling.
Notities

Ik gebruik vaak siliconen vormpjes. Randen losnijden en 10 seconden in het warme water hangen. Omdraaien en zorgen dat het vacuum van de bodem gaat.

Recept Afdrukken
Gezouten karamel
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Prep Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Keuken Frans
Prep Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng de suiker met water aan de kook in een rvs steelpan. Laat de suiker goed oplossen en laat inkoken tot een heldere karamel. Let op: niet roeren, alleen een beetje walsen met de pan!!
  2. Neem de pan van het vuur en roer de room en boter er snel doorheen. Dit spat, maar dat komt goed. Als je een glad mengsel hebt breng je de karamel op smaak met zout en laat je haar afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Als de karamel heel hard wordt kun je haar vlak voor het serveren nog iets warm maken.
Recept Afdrukken
Amandelkrokantjes
Maaltijd garnituur
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd garnituur
Keuken Frans
Prep Tijd 15 minuten
Kook Tijd 15 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Klop het eiwit los en meng met bloem, amandelpoeder, poedersuiker en zachte boter tot een gladde massa.
  2. Smeer het beslag op een siliconen bakmatje of een stuk bakpapier en strijk dun uit met een spatel.
  3. Bestrooi met geschaafde amandelen en bak in ± 15 minuten goudbruin in een op 180ºC voorverwarmde oven.
  4. Laat afkoelen op een rekje en breek in stukken.
Notities

Klop het eiwit los en meng met bloem, amandelpoeder, poedersuiker en zachte boter tot een gladde massa. Smeer het beslag op een siliconen bakmatje of een stuk bakpapier en strijk dun uit met een spatel. Bestrooi met geschaafde amandelen en bak in ± 15 minuten goudbruin in een op 180ºC voorverwarmde oven. Laat afkoelen op een rekje en breek in stukken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.