We hebben een jongens-uitje en gaan met zijn allen naar Rotterdam voor “BBQ, booze & attitude”, de strijdkreet van de nieuwe tent van Jord Althuizen, Black Smoke. Achterin het Van Nelle terrein loop je via een geschakelde 40″ container de hal van Black Smoke in waar niets aan het toeval is overgelaten wat betreft stoere decoratie. Het ziet er echt super uit. Mooie bars, coole lampen, grote kettingen en katrollen, open vuren, BBQ’s, een dry age koelcel met een heel varken, te gek.

We hebben hot seats gereserveerd, dat is aan de bar bij het vuur, maar worden aan een klein rond tafeltje geplaatst (5 grote kerels), wat qua gezelligheid wel beter is dan in een rijtje van vijf. We hebben een slager bij ons dus die besteld, o.a. de overloaded nacho sharing platter met tortillachips en BBQ madness bestaande uit pulled beef, brisket, smoked pork, warme cheddarsaus, jalapeño’s, avocado, koriander en zure room, zie het als foodporn,

èn de No bulsh#t beer sausage, een samenwerking tussen een brouwer, een kaasboer, een slager en een pitmaster, die wat gewoontjes is. We drinken een Noble Vines, chardonnay uit Monterey (USA, 2017) die precies doet wat een westcoast chardonnay belooft.

De full rack of ribs (700 gr) uit de Yankee smoker, met Memphis dry rub style (Black Smoke’s pork power), of Kansas City wet style, slathered iin Dewar’s whiskey spiked BBQ-saus zijn wat ze zijn. Goed uitgesneden ribbs, dus met best veel vlees, die warm en vooral zoet zijn, maar wel lekker. De Smoked bone in chicken thighs (Gildehoen uit de Yankee smoker) gaan aan mijn neus voorbij, ik zit met 4 monsters aan tafel, maar de 9 to 1 Texas style brisket is superlekker, en ik weet hoe moeilijk brisket (runder-puntborst) is. Alle gerechten komen overigens met coleslaw en pickled veggies (gewoon augurk en ui)

De Rubia Gallega steak (€ 95,= voor 2 personen) valt tegen. Je kunt mij wakker maken voor dit vlees (Galicisch blondvee) maar deze heeft volgens onze slager wat lang gehangen, iets met enzymen weet ik me te herinneren, en wordt gepresenteerd in een gietijzeren skillet (koekenpannetje). Aan de zijkant liggen de kaantjes maar die zijn totaal niet uitgebakken en dus verworden tot oneetbare brokken zacht geel vet. Jammer, want de uitstekende Parada de Atauta, Ribero del Duero (E, 2015) maakt dat niet goed.

De “skillet cookie sundae”, in een skillet gebakken chocolate chip cookie met koffie ijs smaakt zoals hij eruit ziet,

de Key lime pie, citroentaartje met Italiaanse meringue is lekker en de éclair met Santa Terese rum crème suisse, espresso dulce de leche, gerookte amandelen en bacon crumble is weer porno, zo lekker.

Tja…, wat moet ik zeggen. Ik Heb Jord hoog zitten. Stoere BBQ’er, veel mooie boeken gemaakt en een groot ondernemer. Black Smoke moet het duidelijk hebben van het interieur en de beleving, alhoewel je van het grillen weinig merkt, het merendeel van onze bestelling kwam uit de keuken en niet uit de pit. De kippen aan het spit behoorden volgens de lieve mevrouw bij het personeelseten dus die vallen onder decoratie. Mooie tent dus, met prima bbq-food wat allemaal door een smokey zoet sausje is gehaald.

Black Smoke | Van Nelle Fabriek Terrein | Van Nelleweg 1 | Rotterdam | bel 010 311 8300 | www.blacksmoke.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.