Hello Monday, het weer leent zich ervoor (je kunt ook prima buiten barbecueën in de winter), dus we gaan lekker barbecueën.

Bietjes, ik ben d’er dol op, die licht aardse smaak die we spannend maken met zoet, zuur en spicy. Die kosho van mandarijn moet je net hebben… Geen nood, een paar druppeltjes chili-olie will do the trick. Die kosho is overigens wel een aanrader, blijft best lang goed en wordt steeds lekkerder. Receptje uit mijn nieuwe boek BBQ The Next Level.

Recept Afdrukken
Bietjes 'hasselback' met dukkah
Maaltijd garnituur
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd garnituur
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 45 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
 1. Meng olijfolie met kosho van mandarijn, witte balsamico-azijn en honing tot een marinade.
 2. Schil de bietjes, snijd in de lengte een plakje af zodat de bietjes kunnen ‘liggen’ en snijd aan de bovenkant 20 keer parallel in tot 2/3de van de biet, Hasselback!
 3. Stook een BBQ met een klep naar 200ºC en plaats de plate setter als hitteverdeler.
 4. Leg de bietjes in een braadslede of skillet, overgiet met de helft van de marinade, bestrooi met zout en peper en grill in ± 45 minuten gaar (giet na een kwartier de rest van de marinade over de bietjes).
 5. Kook pastinaak en wortel gaar in melk giet af en draai met behulp van olijfolie en wat kookvocht fijn in de keukenmachine of blender tot hummus. Breng op smaak met citroen, zout en peper.
 6. Meng amandelen met roze peper en korianderzaad en maal fijn tot een dukkah in de vijzel.
 7. Bedek de bodem van bord of schaal met de hummus, bestrooi met piment d’ Espelette, leg hier de bietjes op, besprenkel met het restant van de marinade en bestrooi met de dukkah en bietencress.
Recept Afdrukken
Kosho van mandarijn
Maaltijd sauzen
Prep Tijd 15 minuten
Porties
Ingrediënten
Maaltijd sauzen
Prep Tijd 15 minuten
Porties
Ingrediënten
Instructies
 1. Maal pepers, mandarijn en zout zo fijn mogelijk in de blender of keukenmachine.
 2. Plaats de kosho in een Ziploc op een koele droge plek in je keuken en kijk na een week of er zich lucht heeft ontwikkeld. Zo ja is de fermentatie begonnen, zo nee moet je nog wat geduld hebben.
 3. Knijp de lucht uit de Ziploc en sluit opnieuw af. Herhaal dit iedere paar dagen zo lang er zich lucht in de zak vormt.
 4. Als de boel is uitgefermenteerd kun je de kosho in de koeling nog een week bewaren (ik heb het zelf zeker 2 maanden bewaard).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.