Dit weekend organiseerde The Filous een bbq-westrijd in Hasselt, net over de grens bij Eindhoven. Inzet was de titel Belgisch KCBS kampioen, wat we nooit kunnen worden want geen Belgen, maar voor ons eigenlijk de eerste serieuze training van het jaar, nodig want we doen veel wedstrijden!

“We” zijn Michiel Deenik en Arjan Wennekes (Visaandeschelde), Hidde de Brabander (Dreams of Magnolia), Gert jan Kiers (Fontijn slagers) en schrijver dezes, aangevuld met zoon Max, die hoge ogen scoorde als onze nieuwe pitmaster.

Wat aan de late kant komen vader en zoon aan in Hasselt op een soort sportpark, Giel en Arjan waren er al om 9.30, maar zijn toen maar lekker gaan lunchen in Antwerpen, maar de boel staat in no time en het hangen begint! De hagelnieuwe Big Green Eggs moeten allemaal rustig worden ingebrand, brisket in de marinade, schouders in de rub, en wijn in het glas.

Om 21.00 denken we er aan dat we ook nog iets moeten eten en racen we naar het hotel en naar de Goeie Goesting, een prima eettent in het hart van Hasselt. Hidde, later aangekomen, heeft al besteld voor ons, want alle keukens in Hasselt sluiten ook op zaterdag gewoon om 22.00 uur, en er gaat een prima steak in met een heerlijk glas Juan Gil Silver label (van AdBibendum, want we zitten immers vlakbij Sint Truiden).

Toch nog laat licht uit, Hidde en Gert Jan hebben vroege dienst (6.00), de rest komt na het uitgebreide ontbijtbuffet en om 10.30 gaan de kippetjes erop. De rest van het verhaal is niet zo spannend, Kip gaat top, maar niet bij de 1ste 10…., ribs gaan veel beter, 4de plaats dus vader mag even op het podium. Pulled pork had gewoon echt langer gemoeten dan de 13 uur dat de schouders erop hebben gelegen, en de brisket…., ja, de puntborst van de koe, dat is zo allejezus moeilijk, ook daar vallen we niet mee in de prijzen. Pork en brisket wordt overigens wel een Nederlands feestje, Harrie Havenga van bbqguru.nl gaat in beide categoriën met de prijzen naar huis. Er is een extra wedstrijd om een bbq-saus, niet gewonnen, maar er is ook een extra wedstrijd met een stuk Livar varken (Limburgs VARken, je weet wel).

zwarte hand concentratie

3 uur vantevoren krijgen we een stukje sukade wat door Gert Jan vakkundig wordt ontvliesd. Ingesmeerd met shiracha en hoi sin, opgebonden, 5 spice poeder erover heen en langzaam garen. Nog een keer poeder en krachtig “afgrillen”, rusten, trancheren en aflakken met hoi sin. 1ste plaats, dus met het team op het podium en een mooie beker.

zwarte hand livar

Superblij rijden we einde van de dag door natte wervelstormen weer terug naar de Heimat. Op naar de Tony Stone (7&8 juni)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.