In het kader en ter promotie van mijn nieuwe passie Barbecueën draait het de laatste weken allemaal om koken op vuur. Zo ook gisteren toen ik me ineens in het Haagse bevond als juryvoorzitter voor de 1steBrut Barbecue Challenge. Georganiseerd door de actieve GM Vincent Pahlplatz van het Crowne Plaza Promenade hotel, ondersteund door chef Sido de Brabander (inderdaad, broer van) en wedstrijdbegeleid door ondergetekende.

Pissende regen, 2 partytentjes op het terras, maar wel 5 large Big Green Eggs èn 5 finalisten die middels een ingestuurd recept een plek hebben weten te bemachtigen. Zowaar een vrouw, Dorien, en verder een wat oudere buitenlandse meneer, Nagy, cateringmanager Sander, de jonge en licht studentikose Freek en oude bekende, Pure BBQ’er, Peter (die er tijdens de Amsterdam Barbecue Challenge nog vandoor ging met een small Big Green Egg). 

Je eigen recept waar de Hanos de spulletjes voor heeft geleverd nakoken, nog een extra gerechtje in de vorm van een garnituur, en dat in 90 minuten.

Na 70 minuten druppelen de gerechtjes binnen. Behalve dat iedereen zout en peper vergeet is niks mislukt. Het ene (kalfsvlees) is wat te rauw, het andere (zebaars in zoutkorst) wat te gaar, maar over het algemeen is het goed gemaakt eten. 

Onderaan zijn de kaarten vrij snel verdeelt, maar aan de top is er een ongelooflijke strijd om smaak, creativiteit en presentatie die uiteindelijk gaat om 1 punt. Met 189 punten tegen 188 punten wint benjamin Freek met zijn steak met avocado, gegrilde peer en sandwich van courgette met geitenkaas, en is Nagy een goede tweede met zijn gegrilde kip, shaslik en baba ganoush. 
De winnaar wint een Big Green Egg en er zijn bloemen en champagne. Na afloop roken we nog een sigaartje in de cigarlounge waarna het volgende programmapunt ingaat; dineren met de vrouw bij Seinpost (morgen!)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.