In het kader en ter promotie van mijn nieuwe passie Barbecueën draait het de laatste weken allemaal om koken op vuur. Zo ook gisteren toen ik me ineens in het Haagse bevond als juryvoorzitter voor de 1steBrut Barbecue Challenge. Georganiseerd door de actieve GM Vincent Pahlplatz van het Crowne Plaza Promenade hotel, ondersteund door chef Sido de Brabander (inderdaad, broer van) en wedstrijdbegeleid door ondergetekende.
Pissende regen, 2 partytentjes op het terras, maar wel 5 large Big Green Eggs èn 5 finalisten die middels een ingestuurd recept een plek hebben weten te bemachtigen. Zowaar een vrouw, Dorien, en verder een wat oudere buitenlandse meneer, Nagy, cateringmanager Sander, de jonge en licht studentikose Freek en oude bekende, Pure BBQ’er, Peter (die er tijdens de Amsterdam Barbecue Challenge nog vandoor ging met een small Big Green Egg).
Je eigen recept waar de Hanos de spulletjes voor heeft geleverd nakoken, nog een extra gerechtje in de vorm van een garnituur, en dat in 90 minuten.
Na 70 minuten druppelen de gerechtjes binnen. Behalve dat iedereen zout en peper vergeet is niks mislukt. Het ene (kalfsvlees) is wat te rauw, het andere (zebaars in zoutkorst) wat te gaar, maar over het algemeen is het goed gemaakt eten.