Ik heb vader-dochter avond en ik ga lekker met Okky eten. Zij mag kiezen, het wordt Bak, wat ik ontzettend fijn vindt. Niet alleen is het daar superlekker, het belooft ook veel voor de toekomst want Ok is een moeilijke eter (geen vis, schaal- en schelpdieren, rijst, champignons en enge dingen…) en Bak is geen standaard restaurant.

Ik bekijk eerst haar nieuwe kamer, mevrouw woont weer hartje binnenstad sinds een week, en daarna drinken we een drankje in het nieuwe W hotel (“zo gaaf, pap, rooftopbar…”). Nou, er is helemaal niets gaafs aan want we zitten in no time met 8 bachelorparty-gangers in een volle lift die tussen de 2de en de 3de verdieping bijna een half uur vast zit. Na lichte paniek, veel gillen en 5 keer bellen worden we gered en komen we zeiknat boven (wist je dat de ventilatie stopt als een lift uitvalt ?). De grijze security-muis die ons opvangt, bromt wat over “dan moet je maar niet met zoveel man in de lift gaan” maar dat is een beetje onzin als je met 10 man in een 14-persoons lift stapt. Okay, tel mij voor 2 dan was het 11.

De dienstdoende manager vangt het wat beter op en biedt ons een drankje aan op het terras, overlooking het Paleis op de Dam, wel gaaf (weer niet gaaf dat de 4 bachelor-gangers die boven een half uur in spanning op ons hebben gewacht hun biertjes gewoon moeten betalen…).

Enfin, eind goed al goed, en een half uur na de beloofde ETA komen we, weer met de lift, bij Bak waar we direct aan de favoriete tafel worden gezet. Er komt een glaasje Grand Cru Mailly Champagne van Francis Boulard voor de schrik, en een amuse van mosselen en komkommer.

Het menu bestaat vanavond uit;

doperwten met lavas en gerookte eidooier (zie foto boven)

groente uit de Lindenhoff tuin

zomerkool uit de kolen met karnemelk en peterselie (de kool wordt in zijn geheel in de kolen gegaard waarna de buitenste verbrande schillen worden weggegooid)

kreeft met biet, ui en koffie

houtduif met bloemkool en mierikswortel

We slaan de kaas over maar zeker niet de hangop met zuring, komkommer en bleekselderij (heerlijk zo’n dessert met weinig suiker), en ook de cheesecake van messeklever op een bodem van mout, met rode vruchten waaronder kersen gaat eraan (best cheesecake ever).

Ik val in herhaling als ik zeg dat ik Bak misschien wel het fijnste restaurant van (groot) Amsterdam vind. Geweldig eten, heerlijke service, mooie wijnen, werkelijk alles klopt hier.

Oh ja, de wijnen! We dronken een glaasje Meursault vielle vignes van Jean Javillier (F, 2015), wat orange wine van Piani dei Castellie Grigio (I, 2013), wat Gigondas van Domaine du Cayron (F, 2012), en nog een glas Ladoix “Les Chaillots” van Prince Florent de Merode (F, 2002).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.