Je komt wel eens ergens binnen dat je denkt:”warme deken”. Ik had dat bij Bak de eerste keer, Le Bouchon du Centre, het Spiehuis, gewoon meteen het gevoel dat het goed komt. No bullshit zeg maar. Dat had ik vorige week dus bij Auberge Jean en Marie.

Jean en Marie (van Jan Grijspeere en Marije Bremer) bestaat 2,5 jaar en zit in de Albert Cuijpstraat in Amsterdam waar vroeger Jan Jaspers zat (witgoed-zaak waar ik op 16-jarige leeftijd mijn (de) eerste Walkman kocht, ik heb ‘m nog!). Jean, redelijk verhit, stuift op ons af, heet ons meer dan welkom en brengt ons naar de tafel waar onze dochter al aan een biertje zit. We hebben net met zijn 3-en 2 uur in de Apple store gezeten met een klacht die niet lekker is opgelost, dus de vrouw en ik gaan meteen aan de Chateau Paul Blanc, Costières de Nîmes (F, 2017). Jan zet brood op tafel, met 2 soorten boter (kruiden en gewone) en er komen een paar Fines de Claires no 3 (oesters).

Voor de niet-visetende Okky is er wat rillettes, wat later gewoon pulled pork blijkt te zijn (dat hoorde ook zo maar Jan was verkeerd geïnformeerd), er komen nog een paar olijfjes, kortom, lekker en welkom.

Ik deel met de vrouw 3 voorgerechtjes, waarvan zij er sowieso 2 wil proeven, de laitue (gebakken sla) met gerookte mayonaise, gekookt ei en sardines,

en de terrine de campagne (paté) die is zoals hij hoort te zijn (als je ‘m wat grauw vindt kan dat kloppen, meteen het bewijs dat er geen kleurzout ingaat).

Ik neem ook nog de slakken (zie boven) die volgens Jan worden bereid met de gefermenteerde kruidenboter van Kranenborg. Ze zijn top! Als hoofdgerecht ga ik voor de hazenrug. Die gaat eigenlijk per 2 personen maar na navraag om me heen wil niemand die delen, ook niemand van een andere tafel, maar Jan regelt het. Prachtige cuisson, paar stukjes bloedworst, paddenstoelen, een feest, zeker samen met de La Ferme du Mont, “Le Rif”, Vacqueyras (F, 2016).

Ondertussen schuift zoon Max en vriend Martijn aan, komt er nog een fles wijn en is de Rent a Bob gebeld. Alles is hier fijn, van het interieur wat huiselijk aandoet tussen al dat nieuwe spul in de Pijp,  tot de rekening die heel normaal is, zeker in het licht van de service en de kwaliteit van eten en drinken. Zeker niet de laatste keer hier.

Auberge Jean en Marie | Albert Cuijpstraat 58-60 | Amsterdam | www.aubergeamsterdam.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.