Een “hidden gem”, laten we het zo maar noemen, Restaurant As in Amsterdam-Zuid. Alles is hier anders dan in de zgn “hippe” restaurants en misschien maakt het dat juist wel weer hip. Lange banken in deze voormalige kerk domineren de zaal, en lange banken staan er ook buiten op deze zonovergoten middag. Er hangt een soort gaas boven de tafels om de zon een beetje weg te houden, er staan behalve banken wat goede stoelen (Fermob’s) en in de buitenkeuken wordt hard gewerkt.

Het concept van Sander Overeinder is al jaren onveranderd, eenvoudige gerechten met goede producten, het product in zijn waarde laten, het product laten spreken… De charcuterie vooraf is daar meteen het bewijs van; lekkere ham, goede paté, mousse de volaille die ook echt naar kippenlever smaakt, mooi zuur, wat kaas (raar bij charcuterie, maar wel lekker), aubergine, prei, een soort boter-crème fraiçhe en het lekkerste brood in jaren. Erbij een Rousette du Bugey van Sylvain Bois (F, 2016).

Het brood is zo goed dat ik er meteen 2 mee naar huis neem die we de volgende dag in het pittoreske zeeland bij de kaas serveren (1 brood voor 20 man!). Een week later, net terug uit Israël, blijkt er nog een stukje in de keuken te liggen, prima onder de toaster!!

De steak tartare is zoals hij moet zijn; handgesneden, op smaak, gepocheerd eitje ernaast en weer zo’n stuk waanzinnig brood, nu getoast. Erbij een gekoelde rode Beaujolais-Villages van Anthony Thevenet (F, 2017), een geweldige combi!

Bijzonder door gewoon en consistent te blijven, en dat al best een tijd, zo kan ik As misschien het beste omschrijven. Fijn.

(2 dagen later ga ik met mijn vriendin Annelies lunchen, en wat ik nooit doe zo kort op elkaar, weer bij As. Vooraf een bruschetta met feta, citroen en sperziebonen, zie boven, daarna weer de steak tartare, nu iets pittiger bereid. Weer super!)

Pr. Irenestraat 19 | 1077 WT Amsterdam | bel 020 644 0100 | www.restaurantas.nl


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.