Je hebt artisjokken in vele formaten. De grote zijn het hele jaar te koop, de wat kleinere alleen in de zomer en naar de hele kleine paarse (violette) moet je in Nederland echt zoeken. Artisjokken zijn prima een paar dagen koel te bewaren (in een vochtige doek drogen ze niet uit) en ook goed in te vriezen.

Probeer trouwens ook eens artisjokharten uit blik of glas. Goed laten uitlekken, doormidden en om en om grillen, verrukkulluk!! Receptje uit de BBQ Atlas.

Recept Afdrukken
Artisjok "barigoule"
Maaltijd voorgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Maaltijd voorgerecht
Keuken Frans
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Snijd grote artisjokken door de lengte in 4-en,en kleine in 2-en (hele kleine laat ik heel). Haal met een meloenballetjesmaker de haartjes uit het hart weg (die zitten op de artisjokbodem, toppen van de bladen weg. Laat 4 cm van de steel aan de bloem maar schil die steel wel. Smeer de snijkanten van de artisjok in met citroensap tegen het verkleuren.
  2. Gaar de artisjokken rondom krokant op een zacht vuur. Hoe langer dit duurt hoe lekkerder vooral de blaadjes worden dus zorg er vooral voor dat die mooi krokant en bruin worden. Reken zo maar een uur de tijd
  3. Bak ondertussen het spek rustig uit in een sauspannetje en voeg als het licht knapperig wordt de knoflook toe. Laat nog 2 minuten doorgaren.
  4. Voeg wortel, venkel en tijm toe en gaar door tot de groenten beetgaar zijn.
  5. Blus af met witte wijn, laat inkoken tot de wijn bijna verdampt is en voeg kippenbouillon en olijfolie toe.
  6. Laat tot de helft inkoken en laat afkoelen tot lauw. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Serveer de warme artisjokken met de saus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.