Vandaag niet over eten en geen recept, vandaag over wijn!

Espelt is een wijngoed in Vilajuïga, 10 kilometer vanaf Rosas het land in, waar we al jaren langsrijden en die we ook geregeld bestellen in restaurants, prima wijn. Het hotel waar we een paar dagen slapen heeft net 40 wijnstokken met Espelt aangeplant, goed voor 40 flessen over 3 jaar, en in de heuvels boven het hotel staan hectares vol met stokken. De naam Anna Espelt valt een paar keer…

Mijn bakkersvriend Domingo is vorig jaar met pensioen gegaan, heeft ineens een hoop tijd en nodigt me vrijdag uit om naar een “bodega” te gaan. Hartstikke leuk, vriend Ferry is er dan ook, glaasje wijn voor de lunch, als het maar niet op werken gaat lijken… Als we richting het binnenland rijden krijg ik een vaag idee, en als we het terrein van de mega-loods opdraaien weet ik het zeker, we gaan naar Espelt. Domingo springt uit de auto, gaat bijna voor een andere jeep liggen waar direct een klein wijffie uitstapt. Anna Espelt. Ze stelt zich voor, we maken een foto en ze draagt ons over aan Ramón want ze moet dringend naar het land… en weg is ze!

Ramón ken ik al jaren, de oude maître van Compartir, die tijdens de lockdown Anna is gaan helpen en nu niet meer terugwil, je ziet het momenteel heel veel. Ramón laat ons alles zien, vooral de hal met 24 rvs tanks, per stuk goed voor 23.000 liter, die niet meer gebruikt worden.

Anna’s grootvader en vader pakten de boel groots aan, zij heeft een hele andere filosofie. Na diverse studies en stages in o.a Australië en Nappa Valley is Anna ervan overtuigd dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. Het roer is totaal om, akkers worden omgeploegd, de boel krijgt meer ruimte, de bloemetje en de bijtjes doen hun werk. De tanks worden nog sporadisch gebruikt om wijn voor anderen te maken, en voor hun 2 echt-commerciële producten, een witte zomerwijn en een rosé, allebei overigens prima, maar het “echte” spul gaat tegenwoordig in betonnen amforen of op hout.

Na de tour gaan we naar het hoger gelegen huis waar Ramon een proeverij heeft voorbereid. “La Anna” komt van het land en proeft mee en samen leggen ze de hele filosofie uit.

Om iets moois te maken moet je eerst de boel slopen, daar komt het op neer, en dat doen ze goed. We proeven o.a. Les Elies Lledoner negre 2018, Old single vineyard Pardells 2018, Coma Bruna 2017, allemaal prachtige wijnen maar Anna’s plannen kosten geld en dan zie je terug in het relatief hogere prijssegment.

We eindigen met de Airam (waarvan de prijs dan weer verbluffend laag is), een zoete moscatel die gemaakt wordt volgens het solera-systeem (het steeds maar aftappen en mengen van oude vaten met nieuwe…). Een droom!

Houd deze power-woman maar in de gaten, dat komt goed!

Mas Espelt | Vilajuïga | Spanje | https://shop.espeltviticultors.com

winkel 10:00-20:00 | siësta 14:00-16:00


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.