Van mijn vriend Joel moeten we naar Akasaka in het ANA Intercontinental hotel als we de beste teppanyaki willen eten, dus dat doen we. Het hotel is 5 minuten lopen van het onze en nadat iedereen in de lobby de chocolade-automaten heeft leeggeroofd (?) gaan we naar de 37-ste verdieping. Akasaka is een bescheiden restaurant, als er 6 teppanyaki tafels staan is het veel, en aan elke tafel is maar plaats voor 5 of 6 gasten. Je ziet vaak dat de chefs van de ene naar de andere tafel rennen en er zo wel 2 tot 3 tegelijk bemannen, zo niet hier, iedere tafel heeft zijn eigen chef.

Het menu bestaat uit 8 kant en klare menu’s, van lokaal normaal tot bizar met kreeft en Kobe wagyu maar we gaan voor à la carte want we willen eigenlijk maar een paar dingen proeven. We starten met de fresh Kuruma prawns with crispy shell, grote garnalen die levend op de plaat gaan en ontschaald worden als ze wat garing hebben. Alles wat wij normaal weggooien, staartje, harnas, kop en aanverwanten, wordt minutieus schoongemaakt en krokant uitgebakken. Als dat klaar is gaan de garnalen nog even terug, wordt het darmkanaal er met behulp van een mesje en chopsticks uitgetrokken en wordt het vlees gesneden. Alles van de garnaal wordt gerserveerd, behalve het verwijderde kanaal, en alles is, met de sjalot-knoflookolie, bizar lekker.

We hebben één niet-vleeseter bij ons, dus die neemt zalm als wij aan de wagyu gaan. Als we haar zalm zien liggen bestellen we direct bij en even later zitten we aan perfect gegaarde zalm met miso. De chef vindt dat we de gegrilde groentes van Eric ook moeten delen, wat gebeurt, en dan gaan we aan het vlees.

Als je het doet moet je het goed doen dus proberen we superior chateaubriand (het dikste stuk uit het midden van de ossenhaas), de “gewone” ossenhaas en de entrecôte, die zoals je ziet nog veel vetter (witter) is dan de rest.

De chef besluit tot medium rare (wat wij medium zouden noemen), en hij heeft gelijk, het is bizar lekker. Een beetje Japans – èn Himalaya zout on the side, wat crispy gefrituurde knoflook en na afloop wat kort gebakken taugé, en vergeet de kaantjes niet. Geweldig.

De crispy garlic rice valt wat tegen na al dit geweld, weinig knoflooksmaak, alleen is de à la minute gemaakte ricecracker (gewoon gare kleefrijst heel plat drukken op de plaat en uitbakken) wel weer leuk en lekker.

Mooie avond, wat al voorspelt werd door de lieve conciërge uit ons hotel “oh.., you’re going to the famous and very good one”.

Akasaka | ANA Intercontinental hotel | 1 Chome-12-33 Akasaka | Minato City | Tokyo


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.