Toen ik in november met de general manager Willem (van Artotel) aan de bar van 5&33 stond te kijken hoe 200 beautiful people zich daar onder meer te goed deden aan “mijn” risotto vroeg hij of ik nog een keer terug wilde komen om het hele menu te eten, “en neem dan wat vrienden mee…”

Niet tegen dovemansoren gezegd, en een man een man een woord een woord, dus vorige week de jaarlijkse G6 kerstlunch ’s avonds genoten in het hoofdstedelijke 5&33. De mannen wisten dat we kwamen en alle registers werden opengetrokken. Gin-tonics in de bar met wat bites waarbij ik vooral niet van de mini-toastjes met ansjovis kon afblijven, knuffeltje met chef Mirko, die me meteen influisterde “een ramp, de witte truffel is sinds 6 januari op, maar dat maken we goed met zwarte”, en de melding dat het menu een inmens succes is geweest met gemiddeld 2 kilo truffel per week.

We gaan aan tafel in de redelijk volle zaal, best goed in een hotel op een maandag in januari, en starten met een glaasje Ruinart blanc de blancs, mijn favoriet, en dat hadden ze onthouden. Er komt een klein hoopje salade met kreeft, kreeftenjus/bisque en zwarte truffel om de smaakpapillen vast te laten wennen aan de avalanche van de zwarte knoillen, en we schakelen over op een heerlijke Meursault (niet Italiaans, wel lekker!)

De carpaccio van rund met stukjes foie en veel truffel (zie boven) is zoals hij hoort te zijn, en na een scheutje olijfolie wat op tafel staat en 3 korrels meer zout is ze perfect. Dat geldt ook voor de risotto met nog meer truffel, wat een behoorlijk hap is maar alle borden gaan leeg, tjemig wat een lekker gerecht (briljante receptuur gecombineerd met Italiaans vakmanschap).

we schakelen over op een Amarone van Ca’ Bertoldi (I, 2011) die er ook weer ingaat als God’s woord in een ouderling. Pièce is de inmiddels legendarische runderwang met aardappelmousseline, en… truffel. Bizar lekker.

Toe, het houdt niet op en Gijs heeft het alweer moeilijk, een taartje van witte chocolade, framboos en truffel, een vreemde combinatie die het prima doet. Ik zie een traditie opkomen, we gaan ieder jaar in januari truffel eten bij Willem en Mirko

 

5&33 | Art’otel | Prins Hendrikkade hoek Martelaarsgracht | Amsterdam


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.