In hun wijsheid heeft de VVV van Ootmarsum de 2 oude paarden van Topchef van stal gehaald. Rob en Juul houden een reunance in het Oosten, we gaan op reis!

De stad Ootmarsum organiseert sinds jaar en dag de Twentse Wijndagen, dit jaar van 7 t/m 30 oktober. Tijdens deze dagen is er een looproute van 1,5 km door de stad waarin je wijnen van een 9-tal wijnhuizen kunt proeven (uit Italië, Duitsland, Oostenrijk en Frankrijk). Je koopt een passepartout voor € 25 en je kunt overal terecht, of je neemt een los wijnglas en wat proefmuntjes, superleuk! Opvallend is wel dat er geen Nederlands aanbod is terwijl ik begreep dat juist in Twente best aardige wijn wordt gemaakt.

 Tijdens de route staan er ook 49 beschilderde wijnvaten langs de weg, voorzien van reclameteksten van de winkelier die het vak gesponsord heeft, of met een fantasiebeschildering of met een hele coole beschildering. Lokale kunstenaar Ton Schulten, waar Ootmarsum heel trots op is, heeft er zelfs 2 beschilderd (mind you, een gemiddelde Schulten doet zo maar 25 K). Enfin, de VVV heeft kunstkenners Kranenborg en Jaspers bereid gevonden de vaten te jureren, niets is ons teveel op de oude dag, dus braaf sjokken we uren achter akela Jos Bosch aan door het meer dan pittoreske dorp en bekijken het aanbod. Deze mevrouw op de foto boven, Maureen Knobben, heeft de fles wijn in de hand die de winnaar wint, het etiket komt van haar hand.

Onze inspanningen worden na afloop beloond met een prima diner in het lokale maar beroemde restaurant de Wanne, en een nacht in het heerlijke onlangs gerenoveerde Parkhotel de Wiemsel. Ik heb hier jaren met m’n moeder, de vrouw en de kinderen Sinterklaas gevierd wat altijd een feest was, maar de kinderen werden groter en het hotel sleetser dus zijn we daar op een gegeven ment mee gestopt.

Terug dus in Ootmarsum en we worden niet teleurgesteld. Chef Gerhard Müller had hier vroeger een ster, is vertrokken maar is weer terug. Hij is vandaag in Oostenrijk maar ‘sous’ Michael neemt de honneurs prima waar. We starten met langoustine, geroosterd en als mousse, de eerste lauw, de tweede koud, met gemarineerde cherrytomaat, een mousse’je van yoghurt met gelei van aardbeien en krokante Gruyère.

We worden opgehaald en in de keuken wordt het tweede gerecht door de dienstdoende chef geserveerd, aan een statafeltje tussen de fornuizen, superleuk.

Snoekbaars met kreeft (een halve), op vanille-kool en met een schuimige beurre blanc. De cuisson van de vis is top, zo ook van de halve (!) kreeft, de kool heeft net genoeg vanille, frisse zuren en een mooie saus. Prima gerecht.

Ook de fazant met eendenlever, met spruiten en een saus van gerookte sjalot, heeft een super-cuisson, nog heel licht-roze, maar we vermoeden dat we nog iets te vroeg in het seizoen zitten en het buiten nog wat te warm is. Het vlees heeft meer een kip- dan een fazant-smaak, waardoor de saus veel te heftig is bij de zachte smaak van het vlees.

De reerugfilet met compôte van aubergine, polenta, limoen en calvadosjus, ik kom wat stukjes kumquat tegen, èn wat lekkere crème van pistache, is helemaal prima en wèl wild.

Ik ben tijdelijk van de suiker af (en van de drank) dus in plaats van de soufflé ga ik voor de kaaswagen, waarbij de Twickelkaas uit Delden boven de rest uitstijgt. Superleuke middag in de stad, mooie avond met veel oude koeien die uit de sloot worden gehaald, en een hoop lol.

Parkhotel de Wiemsel|Winhofflaan 2|Ootmarsum


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.