Toen ik hoorde dat de reserveringslijn van 212 open was heb ik meteen gereserveerd. Direct € 50 de man aftikken, wat je keurig terugkrijgt als je op tijd annuleert, prima! De reservering heb ik ondertussen 3 keer verplaatst, druk als ik ben, maar donderdag was het zover, met m’n dochter (geen makkelijke eter want geen vis, lam, wild, paddenstoelen…) naar de Amstel.

212 (Amstel 212) is het nieuwe restaurant van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, voorheen kapitein en eerste stuurman in Bord’Eau, het restaurant met (toen) 2 Michelinsterren van Hotel de l’Europe. Ze zitten nu pal om de hoek, 6 minuten lopen weet ik uit ervaring, en hebben het voormalige restaurant Breitner omgebouwd tot een enorme keuken met daar omheen 3 grote bars met totaal 30 stoelen. Hier gebeurt het!

De entrée is hartelijk, en nadat dochterlief haar stoel met de rug naar de keuken inruilt voor een plekje in het volle zicht komen de mannen om de beurt vragen hoe het met ons gaat en vertellen hoe leuk het is dat we er zijn. Ondertussen eist de borrel bij het eerder genoemde l’Europe èn de wandeling zijn tol en zitten we met zijn tweeën te zweten als otters. Het is buiten 28ºC en tel er binnen maar gerust 10º bij op (er komt een airco wordt me een paar keer die avond bezworen, èn wie verwacht dit op 19 april…?).

We gaan voor het grote menu, uit is uit, wat voor Okky wordt aangepast (lees de eerdere “allergiën”) en we starten met 3 amuses; Liquid shiso chicken pie (bakje van kippenhuid met daarin de shiso), Hollandse garnalen met knolselderij en XO saus, en een glaasje met gerookte zeebaars met plankton en passievrucht. Allemaal lekker!

De rest van het menu bestaat uit;

Noordzeekrab met citroengras en kruiden, krab XO, soubise van zwezerik

Zeeuwse platte oester met kool, zilte velouté, hazelnoot en gebrande citroen

gekookte ‘krieltjes’ met rivierkreeft, tandoori sabayon, Robiola kaas (in de krieltjes) en kervel

in eendenvet gekonfijte langoustine met Albufera van dashi, koffie en katsuobushi (gedroogde, gefermenteerde en daarna geschaafde skipjack/bonito)

zeeduivel gelakt met gerookte knoflook, bouillon van mossel, garam masala, roos en zeeduivel-lever

Lamszadel met kappertjes, eigen jus, komijn, pinda en daslook aioli

bevroren soufflé van lemoncurd en kerrie

Amarena ‘kersen’ met smokey bourbon en citrus

Umeboshi – kersen met zwarte olijf en krokante walnoot

De mannen kunnen koken, dat hebben ze eerder bewezen, en dat doen ze nu weer, en natuurlijk zijn er wel wat dingetjes te vinden na 3 maanden, het zou gek zijn als dat niet zo was, maar ik heb een super-gezellige en lekkere avond gehad, maar dat lag ook zeker aan het gezelschap!

meer foto’s op Facebook


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.