september       Tongen bij Giel (2 september)

Mijn vriend Michiel (Visaandeschelde) en ik hebben zin in een sole meunière (tong molenaarsstijl), zo’n lekkere juicy in bruine boter gebakken vloermat. Die hebben ze niet, maar die kunnen ze, na een beetje uitleg, wel maken. Een drama! Zo erg dat Michiel ter plekke de hele tafel uitnodigt bij hem tong te komen eten, Tongen bij Giel!

Visaandeschelde | Scheldeplein 4 | Amsterdam | bel 020 675 1583 | valetparking

Dani Garcia (27 september)

Hij scheidt er mee uit, chef Dani Garcia. 15 november is zijn laatste dag en ik ben er nog nooit geweest. Of hij de schapen op het droge heeft weet ik niet, maar hij heeft nog wat andere restaurants (o.a. Bibo en Lobito de Mar) en wil meer op de TV. Onder het motto “what is life without a dream ahead” besluit hij 22 dagen na het behalen van de 3de ster de focus te verleggen en een nieuwe droom na te gaan jagen, het wereldwijd uitdragen en promoten van de Andalusische keuken.

De ragfijn gesneden dunne reepjes ansjovis met een crème van truffel (2016) zijn waanzinnig maar betekenen ook het einde van de voorgerechtjes.

Dani Garcia | Puento Romana | Marbella | dicht per 15 november

oktober     Bouchon du Centre (2 oktober)

De ragout de petit gris bestaat uit verse slakken, beukenzwammen, sjalot, witte wijn en room en is zoals die hoort te zijn, eigenlijk wil je niets meer. Het is namelijk helemaal niet bijzonder, het is gewoon heel erg lekker, en dat maakt het weer bijzonder!! Hoe deze vrouw het uit haar keuken tovert is een wonder, want ze doet het helemaal alleen (ontvangst-de bar-bestellingen opnemen-koken-uitserveren-de afwas). Geweldig! (tekst samengevat uit meerdere bezoekjes)

Falckstraat 3 | bel 020 330 11 28 | woensdag t/m vrijdag lunch en early dinner, zaterdag alleen lunch (na de lunch direct reserveren voor een volgende keer kan geen kwaad).

Bar Alt (25 oktober)

De ambiance is eclectisch, lekker druk, stedelijk, je kunt hoog of laag  zitten en Ivar heeft ons goed ingeschat voor laag, met volle bak zicht op de keuken. De keuken is goed druk, er wordt hard gewerkt terwijl 2 van de mannen constant aan het “platen” zijn met hun gezicht in een rek boven de passe. Lijkt me onhandig maar zo blijven de bordjes wel lekker warm.

…. we gaan door met waanzinnige gerookte “goudmerk”, mosselen met crosnes,  mirabelle pruimen, codium en een beurre blanc van ch’ti curry, een geweldig gerecht.

Bar Alt | Stadionplein 103 | Amsterdam | www.bar-alt.com | zondag en maandag gesloten, dinsdag en woensdag geen lunch

november    Zoldering (1 november)

Zoldering is zoals ze het zelf noemen een “warme buurtbistro met heel veel wijn” en opgericht door een aantal culinaire vrienden die hun sporen meer dan verdiend hebben bij o.a. de Librije, Ciel Bleu, het Waldorf Astoria en andere fijne zaken. Het is op deze drukke vrijdagavond zeker warm, en dan vooral binnen, en we kunnen ook nog even wat zeggen over de akoestiek die redelijk dramatisch is. Verder is het een groot feest. Gastheer en mede-eigenaar Wout Jans  (Ciel Bleu en Waldorf), verantwoordelijk voor de wijnen, rent zich de benen uit het lijf, en Anne, die Femke heet, zorgt dat het ons aan niets ontbreekt. Uit de keuken van chef Tomas Bron (voorheen Librije en Waldorf) komt allereerst een gerechtje van gerookte paling, Opperdoezer ronde, dille, crème fraiçhe en zure bom, je kunt me niet blijer maken. Heerlijk.

Zoldering | Utrechtsestraat 141 | Amsterdam | bel 020 765 1212 | geen lunch, zondag & maandag gesloten

dos Palillos (7 november)

De binnenkomst is formidabel. We worden zowat van de straat getrokken door de bartender, ik vermoed dat ze een foto van me van Facebook hebben gehaald, en voordat we het weten zitten we aan een lekkere gin tonic aan de overkant van de zaak op een soort romantisch terrasje onder een poort. Er branden lampionnetjes boven ons hoofd, er zijn straalkacheltjes, het is 7 november, en het kan niet beter.

 

Okisuke van gamba (die eerst 10 dagen in garum van ansjovis, soja en mirin hebben gelegen.

Dos Palillos | Carrer d’Elisabets 9 | Barcelona | www.dospalillos.com | zondag & maandag gesloten

 december     Vjeze Fur (7 december)

Om zijn populariteit, en die van Ron Blaauw zijn nieuwe kookschool, wat te verhogen wordt er in december een kookavondje georganiseerd met bloggers, vloggers en andere gezelligerds waaronder Maan, mijn vriend Selwyn Senatori, en schrijver dezes. Er wordt op licht absurdistische wijze, althans door Fred, e.e.a. uitgelegd, waarna we gaan beginnen en ik voor het eerst van mijn leven een bouillabaise maak, echt waar (zie boven)! De smaak overtreft mijn verwachtingen, en zoals ik zelf altijd roep bij de Kookfabriek “maar dat komt door de briljante receptuur”.

https://rongastrobar.nl/centralstation/

 Onglet (7 december)

Zitten we verkeerd? Het huisnummer klopt maar het is een soort klein slagerijtje, met worst en ham… Hé, is dat een klein belletje aan de gevel? Ik bel, loop de winkel in, er komt iemand uit de koelcel in de hoek en die neemt ons mee, door de cel, wat slechts een deur blijkt te zijn, en we zijn weg. Door een gangetje komen we in de oude, mega-grote slagerswerkplaats die net een jaar heeft leeg gestaan. Er zit een winkelbestemming op het pand, maar de oude slager had lol in een paar jongens die er een restaurant wilden beginnen, en nu is er een winkeltje (ivm de vergunning) aan de voorkant en een supercool restaurant, mèt ontheffing, in het achterdeel.

Ik start met licht gegaarde kreeft, met geschaafde venkel met een mooi-zure vinaigrette, gebakken plakjes chorizo en een waanzinnige kreeftensaus. Superlekker omdat het zoetje van de kreeft niet wordt weggeblazen door het zuurtje van de vinaigrette.

 Onglet | Wijker Brugstraat 27 | Maastricht | www.onglet.nl | ma-do 18:00-21:30 vr-za 12:00-16:30 en 18:00-21:30 zo 12:00-21:30 wo gesloten

Spiehuis (16 december)

Mijn laatste lunch van het jaar, met wie anders dan allerbeste vriend Dutch Foodie!!   De beide gebroeders Herfst staan hier nog altijd aan het roer. De jongste doet met zijn vrouw en schoonzus de bediening, de iets oudere doet de keuken. De kaart is onveranderd lekker, maar wat weet ik er eigenlijk van, ik neem altijd hetzelfde. Voor de vorm kijk ik door de kaart en luister naar de vis van de dag, maar ik weet thuis al wat ik neem. Ik start met de geweldige Ierse paling. Ik hoor je denken, daar hoef je niet voor te kunnen koken, en dat klopt, maar je moet wel heel goed weten wat je in huis haalt en deze is top. Ik ben even van de koolhydraten af dus de vis gaat puur naar binnen.

Het pièce weet ik thuis ook al, sole à la meunière, zeetong molenaarsstijl, gebakken zeetong voor de niet-culi. Verscholen in het bos eet je hier de op één na lekkerste tong van Nederland (er gaat niets boven “tongen bij Giel”), subliem gebakken, aan tafel gefileerd, eerst de bovenste 2 filets, en 5 minuten later de onderste. “Bent u een liefhebber van kuit, dan laat ik die nog even voor u opbakken…” . Krokante aardappeltjes op tafel, daar gaan m’n koolhydraten, een bakje overheerlijke salade, en buiten de kaart om (ik hoef er niet eens meer om te vragen) een bakje verse remouladesaus. Een feest! (tekst samengevat uit meerdere bezoekjes)

‘t Spiehuis, Biltseweg 45-47, 3763 LD Soest, altijd bellen 035 666 8236, dinsdag en woensdag gesloten

Zo…, dat was ‘m voor dit jaar, morgen misschien nog een paar gerechtjes…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.