1. Vlammen zijn geen vrienden.
  Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houdt daar rekening mee, maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Gebruik dus met deze producten altijd een platesetter (een stalen of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster.
 2. Maak niet teveel verschillende gerechten op de barbecue.
  Verschillende gerechten hebben niet alleen verschillende smaken maar ook vaak verschillende garingen. Dat wil je niet, want het ene gerecht heeft vijf minuten nodig en het andere gerecht anderhalf uur. Je moet echt een professionele barbecueën zijn wil je al die gerechten goed op tafel kunnen brengen, en dan nog. Kies iets met een snelle bereiding om mee te beginnen en tover daarna iets wat lang gegaard heeft uit je oven of warmhoudbox dat je alleen nog maar hoeft te snijden/verdelen.
 3. Barbecue niet te veel open en dichtdoen.
  Bij een barbecue met een deksel, en ik ga er even van uit dat je die hebt, is het absoluut de bedoeling dat je het apparaat zo lang mogelijk dichthoudt. Hoe vaker je de barbecue opent, hoe warmer die wordt.
 4. Meten is weten.
  Investeer in een goede, digitale kerntemperatuurmeter, echt, ik gebruik hem elke dag. Kost misschien 25 euro. Vlees wordt niet lekkerder als het te lang gegaard is. Hetzelfde geldt voor een minimale garing. In het ergste geval kun je ziek van worden van vlees – kip of varken- dat de juiste temperatuur niet haalt.
 5. Haal het vlees van de barbecue, maar ga niet direct snijden.
  Dit is zeker een tip qua rund- en lamsvlees: haal het vlees van de barbecue en ga het niet meteen snijden. Laat het tien minuten rusten onder een velletje of 2 aluminiumfolie. Je zult zien dat er veel minder vocht uitstroomt. Dat blijft dus in het vlees en dat blijft dan dus sappiger.
 6. Goede messen!
  Snijd je vlees met de juiste messen. Snijdt het vlees nooit met een kartelmes. Ik gebruik thuis altijd hetzelfde grote en hetzelfde kleine vleesmes wat ik regelmatig aanzet en 1 keer per jaar naar de slijper breng.
 7. Werk netjes en schoon.
  Kruisbesmetting is een groot gevaar in de keuken, ook thuis. Als je eerst de kipfilet snijdt op een plankje en vervolgens de komkommer op hetzelfde plankje gaat het niet goed. Gevolg kan zijn dat er dan salmonella van de kip aan je komkommer zit met alle risico’s van dien.
 8. Drink niet te veel.
  Drink niet te veel als je gaat barbecueën. Je werkt met open vuur en het is vaak 600 graden in die pit. Barbecueën gebeurt heel vaak in de familiesfeer en dan rennen er kinderen rond. Zorg dat er iemand achter de barbecue staat (jij) die weet wat ‘ie doet.
 9. Goede spullen!
  Je moet goede spullen hebben en het goede nieuws: die hoeven dus helemaal niet duur te zijn. Er zijn heel veel goede, goedkope barbecues. Als je goede spullen gebruikt, dan zul je zien dat barbecueën leuk is.
 10. De kolen                                                                                                                                                                   Koop goede houtskool, een tankstation heeft die niet! Ik bereid alles op houtskool en niets op briketten. Briketten kun je minder snel in temperatuur verlagen, die blijven uren warm. Old school briketten ruiken bovendien vaak naar fossiele brandstoffen (zouden ze daarom zo lekker branden…?).Alle foto’s zijn van Dennis Brandsma

Reacties

 1. Beste Julius,

  Een mooi verhaal wat ik (bijna)geheel onderschrijf!

  Voor wat betreft de kolen ben ik het niet helemaal eens;
  Ook hierbij geldt dat je goede spullen moet hebben, de meeste goedkope briketten zijn inderdaad vies, stinken en zijn zo weg.
  Ik gebruik eigenlijk altijd de Premium Weber briketten, deze houden zeker 2 uur een constante(goed regelbare) temperatuur; da’s wel zo fijn voor een grote rollade of dergelijke happen😉!
  Overigens maak ik ook vaak kleine hapjes voor 2 met de zelfde kooltjes, die gaan dan(als je de ketel direct weer dicht doet als je klaar bent) wel een keer of 3 mee….
  Kortom: goedkope houtskool, goedkope briketten en een dakloze bbq zijn eigenlijk ‘Pennywise Pound Foolish!’

  Eet smakelijk allen!!

  Beste groet,
  Mark.

 2. Volgens mij zijn we het eens Mark, ik gebruik alleen liever geen briketten omdat mijn kamado’s er dan te lang over doen om in temperatuur te verlagen. Voor low en slow ben ik het met je eens dat 2 of 3 brilletjes helpen het wat langer uit te houden. Ik heb geen ervaring met Weber briketten maar gebruik altijd de kokosbriketten van Ecobrasa.

 3. Door Linda

  Welke thermometer adviseert u?

 4. Door Wouter

  Een basic kern temperatuur meter van de IKEA, kost een tientje. Prima lengte van draad en nauwkeurig. Als je wat meer luxe wil kan je voor de bluetooth versies gaan van ProQ of soortgelijk. Nog steeds een draad tussen je meter en het kastje, die dan de temp naar je telefoon stuurt. Soms kan je meerdere meetpunten aansluiten. Tot maximale luxe met een Meater, waar geen draad meer bij komt kijken. Succes met zoeken

 5. Door Geralda

  Ik gebruik in mijn Weber altijd kokosbriketten, die branden langer, vooral handig voor indirect bbqen. Daarnaast roken ze bijna niet bij het aansteken en zijn ze beter voor het milieu omdat ze geen chemische bestanddelen bevat en gemaakt zijn van een afvalproduct.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.