Ik heb voor de kerst mijn favoriete kookboek gekregen, koken “con amore” van Sofia Loren, de vrouw heeft er nog behoorlijk naar moeten zoeken, en dat terwijl ik er een jaar of 6 geleden voor het laatst een plaatje van zag en terloops opmerkte “die moet ik ook ooit nog eens hebben….”

Koken “con amore”, 221 recepten en een aantal unieke foto’s van La Loren, ik weet uit eerste hand dat de meeste recepten van Renzo’s in Amsterdam uit dit boek komen, mijn vriend Mike heeft het verslonden…   Gisteren meteen maar een pasta’tje uit gekookt,

IMG_4323

Eerst de sugo Bolognese (niet van Sofia maar van mijn moeder…)

2 uien, gesnipperd

30 ml olijfolie

3 tenen knoflook, geperst

1 blikje tomatenpuree

1 kilo   gehakt, half om half

2 eetl. gehakte peterselie

2 eetl. gedroogde oregano

10 blaadjes verse basilicum, gesneden

350 ml rode wijn

200 ml groentebouillon

1 blik   tomaten

Heinz tomatenketchup

zout en peper

1         fruit de uien in de olijfolie tot ze glazig zijn, voeg de knoflook toe en gaar nog even door.

2         voeg tomatenpuree toe die je eerst even opbakt in een klein pannetje.

3         voeg het gehakt toe en bak het met behulp van een vork rul.

4         voeg als al het gehakt rul en gaar is kruiden, rode wijn, bouillon en tomaten toe. 5         laat minimaal een half uur zacht pruttelen en roer af en toe om.

6         breng op smaak met ketchup, zout en peper.

 

dan de Béchamelsaus (wel van Sofia, maar van La Varenne)

100 gram boter

3 eetlepels bloem

1 liter volle melk

1               boter zacht smelten en hier de boel aan toevoegen, roeren tot klontvrij maar zorg dat de boel niet bruin wordt.

2               Melk langzaam toevoegen, weer roeren tot klontvrij, al roerend tegen de kook aanbrengen en laten garen tot je geen bloemsmaak weer proeft. Op smaak brengen met zout en peper.

 

dan de pasta…

500 gram Penne, of andere paste met holtes zodat de saus zich goed kan ingraven

1               de pasta al dente koken, afgieten en koud spoelen

 

Pasta al forno

sugo Bolognese

Béchamelsaus

penne

geraspte oude kaas

geraspte Parmezaanse kaas

1               meng de gekookte pasta met de helft van de bolognesesaus.

2               Vul een braadslede met de helft van de pasta, giet hier de helft van de béchamelsaus op en de helft van het restant bolognesesaus en strijk glad. Bestrooi met de beide kazen.

3               Herhaal stap 2 (eventueel maak je de pasta in 3 lagen)

4               Zet het geheel 45 minuten in een voorverwarmde oven op 170ºC, en laat een kwartier rusten voordat je aanvalt.

 

Het ziet eruit als een hoop werk, maar je kunt het jezelf een stuk makkelijker maken… Ik kook bijvoorbeeld 1 x per maand een grote pan bolognesesaus die ik dan invries, scheelt zomaar een uur werk… Wat het grote voordeel is van dit gerecht is dat je het ’s middags, of zelfs gisteren kunt maken, op het “moment suprème” is het een kwestie van uit de oven halen.


Reacties

  1. Door Anne-Wies

    Klinkt heerlijk! Maar mag dat zomaar, een recept uit een kookboek publiceren?

  2. Door Jason Germainr

    Bij de bolognese saus staat 2x 1blikje tomatenpuree. Dubbel nodig of typo?

  3. typo, dank je, scherp!!

  4. Door Emile

    Nog een typo?

    Bij stap 1 van pasta al forno staat dat je de gekookte pasta met de helft van de bolognesesaus moet mengen. Wat doe je met de andere helft van de bolognesesaus?

  5. tjezus wat slordig, ondertussen opgelost, excuses!

  6. Door Emile

    Zoiets had ik al bedacht 😉
    en het smaakt verrukuluk….. en daar gaat het om!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.