Paradijsvogels, het domein van Malle Pietje bij Zwiebertje, Showroom of dat programma van Peter van der Vorst die er voor zorgt dat zonderlingen zich niet langer in hun eigen rotzooi wentelen….?

Ik heb vorige week bij Het Parool de film Johannes van Dam besteld en zojuist bekeken. Vorig jaar na een goed georganiseerde crowdfunding gemaakt door Bianca Tan, helaas was de dag van de première ook de dag dat Johannes in het ziekenhuis werd opgenomen, waar hij niet meer uitkwam.

Hoofdpersonen zijn zijn poes en assistent Ilja (die ooit nog een blauwe maandag bij me heeft gewerkt), een bijrol is er voor Kookboekhandelaar Jonah (Freud), de enige die de man nog een beetje kritisch aanpakt. De poes is overigens de enige die in de hele film mag rekenen op enige affectie en sentiment.

Het decor is een tot de nok toe met boeken gevulde bovenwoning in Amsterdam Centrum, rijen met gardes en raspen hangen aan het plafond, de wanden in de keuken gevuld met potjes specerijen en poeders, het aanrecht bezaaid met flessen olie en azijn. Het lijkt een wanorde, maar ongetwijfeld weet Johannes exact waar alles staat. Net zoals bij zijn boeken verteld hij aan Jonah, alleen moet hij om het juiste boek te vinden eerst altijd 3 rijen weghalen, aldus de meester.

Als ik Johannes voetje voor voetje de 3 trappen op zie schuifelen, dit nadat hij eerst langs zijn scootmobiel is gekropen, kan ik alleen maar denken “wat kan een mens zich aandoen?” Maar ja, wie ben ik, naar eigen zeggen was hij daar gelukkig! Aan het einde van de film blijkt overigens dat hij van de trap is gestort en zijn enkel heeft gebroken.

Mooi beeld, integer gemaakt maar ik mis het genie Johannes. Ik ga van aandachtige proever, naar een zittende (kwee-)peertjesschiller, naar een in zich zelf pratende, licht mopperende zieke man, die dan eens zijn post openmaakt in het café, dan eens krantje koopt of kijkt naar een opera, of op een dag Claudia Roden mooie woorden toespreekt.

Bottom line, als je Johannes hebt gekend is het aardig om te zien hoe zijn dag eruit zag, maar gek veel wijzer wordt je niet van deze alles-wetende wandelende culinaire encyclopedie.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.