Dit is het echte werk in New York, wat zeg ik, in de US of A…

Jean Georges van Jean Georges Vongerichten zit in het Trump hotel aan Columbus Circle, wat een plek om te lunchen op Election Day (waar je binnen niets van merkt). De ontvangst is waanzinnig, ik wordt direct herkend, hoe is het mogelijk, maar later check ik en worden inderdaad alle reserveringen even opgezocht op Facebook. Detail!

De heldere lichte zaak wordt gedomineerd door vrouwen (70%) en de rest zijn grijze pakken. We starten met een stukje gefrituurde selderijknol met champignonpoeder, een spinazieballetje met miso, en een broccolisoepje. Hierna toast van pompernikkel met zee-egel, yuzu en jalapeño, en een crispy sushi met zeeforel uit Tasmanië met chipotle.

img_9856

Het eerste gerecht van het menu is in boter gepocheerde Hakurei meiknol met golden Oscietra kaviaar en bieslook, een waanzinnige smaaksensatie!

img_9855

De sashimi van hamachi, met sherry vinaigrette en getoaste en heel fijngemalen pecan’s is meer dan correct, vooral mooi puur, en de slierten yellowfin tuna met avocado, spicy radish en gembermarinanade met soja, is letterlijk en figuurlijk een cadeau (zit niet in het menu en is overheerlijk). Ondertussen staat er een potje thee gemaakt van 10 soorten paddestoelen op tafel te trekken, die na een kwartier over een broodje paddenstoelen met Parmezaanze kaas, chili en tijm wordt gegoten.

img_9861

We gaan door met gestoomde zwarte zeebaars met een boter van paarse aardappel en gebrande Poblano pepers, waarbij een stukje aubergine met gesmoorde ui, krokante en zachte knoflook en groene kruiden. De vis is mooi, de aubergine geweldig.

img_9866

Pièce is hertenrug met een nuance teveel kruidenkorst (veel rozemarijn) en puree van rode kool en van kastanje. Er is nog een toegift, buiten het menu om, nog een cadeautje, foie gras brulé met puree van appel en limoen. We besluiten het machtige deel met mooie kaasjes, Brie fermier, Delice de Bourgogne en Toma Walser bedekt met een dikke laag witte truffel.

img_9867

De lieve mevrouw uit bediening verwent ons niet alleen met het dessert uit het menu, Orchard, tasting met o.a. appel en peer in verschillende gedaantes, sponscake van kaneel, geroosterde kweepeer (zie helemaal boven), maar zet ook Chocolate chocolade-ganache, chocolademousse, passievruchtgelei, warm chocotaartje, pindakaramel, macadamianoten-melk,
img_9879

tropical semifreddo van jonge kokosnoot gevormd tot een witte bal, gevuld met vers tropisch fruit, ananassorbet en limoencurd, en grape, amandelpudding, getoaste crumble van marsepein, champagne gelei, Muscadine druiven, op tafel. Het is ontzettend lief bedoeld, Maar we krijgen het beslist niet allemaal op. “Cherry on the cake” is de chef die aan tafel komt en uitgebreid komt vragen of we happy zijn. Dat zijn we, nu op naar de studio van Nieuwsuur voor het laatste verkiezingsnieuws…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.