Toen Dick en Mac McDonald in 1940 een restaurantje openden hadden ze niet kunnen bevroeden dat er 75 jaar later ruim 35.000 McDonald’s filialen zouden zijn. Ray Kroc, handelaar in milkshake-machines, kocht in 1955 de rechten en heeft dat vrij handig uitgebouwd (McDonalds neemt as we speak ruim 68 miljoen bestellingen per dag op). Ziener Albert Heijn haalde de hamburgergigant in 1971 naar Nederland en we hebben er nu (begin 2017) ruim 250!
Bedacht in 1965 door McDonald’s franchisenemer Jim Delligatti, is de Big Mac niets meer dan een 3-delige sesambun met 2 burgers en wat condimenten, die hij op 11 april 1967 voor het eerst presenteerde. Ondertussen is het niet alleen het vlaggenschip van The Golden Arch, maar ook de door The Economist bedachte referentie voor de kosten van levensonderhoud op verschillende plekken in de wereld. Allemaal leuk, maar het is ook nog eens de favoriet van onze Max!
Max’ burger (ofwel de Big Mac)
1 beautiful burger bun met sesam, top (beboterd en getoast)
1 patty van ground chuck (20% fat)
2 plakjes augurk
2 strepen secret sauce
1 middle bun (beboterd en getoast)
1 el rauwe ui, gesnipperd
1 patty van ground chuck (20% fat)
2 bladen iceberg sla, gesneden
2 strepen secret sauce
1 plak cheddar (niet meegebakken)
1 beautiful burger bun, bottom (beboterd en getoast)
Er zijn meerdere ideeën over en variaties op de McDonald’s special sauce, de saus tussen de Big Mac, maar ik volg in deze de uitleg van Dan Coudreaut, de executive chef van McDonald’s. Beetje jammer, chef Dan heeft het alleen over de ingrediënten, hij is niet gek, dus doe ik dat ook!
Golden Arch special sauce (McDonalds)
mayonaise
sweet pickle relish
yellow mustard
witte wijnazijn
knoflookpoeder
uienpoeder
paprikapoeder
mengen!
Bovenstaande recepten staan in mijn Ultieme Hamburgerboek, verkrijgbaar vanaf eind mei 2017.
Zoals je zegt er zijn verschillende ideeën en variaties betreffende de saus. Zelf maak ik hem altijd volgens het volgende recept. Daarna een Big Mac gekocht en inderdaad hij lijkt ‘spot-on”:
1 cup mayonnaise
4 tbsp French dressing
8 tsp sweet pickle relish
2 tbsp fijn gemalen witte ui
2 tsp witte wijnazijn
2 tsp suiker
1/4 tsp zout
Voor mayonnaise heb ik Zaanse gebruikt. Als French dressing de AH eigen merk thousand island sla dressing. Pickle relish van French’s, groene knijpfles. De ui dient zeer fijn te zijn, extra lang in de foodprocessor. Twee theelepels witte wijnazijn lijkt misschien wat veel maar is voor de gelijkenis met het origineel echt nodig.