Ik was op de opening van Nevel, de voormalige Navy, aan de Oosterdokskade in Amsterdam. Volledig gelift door Concrete staat er weer een prachtige zaak met wat Scandi-invloeden, qua interieur dan. Aan het culinaire roer staat vriend Ricardo van Ede, na een eerder avontuur in Odeon nu hopelijk op zijn plaats aan het IJ. Een drukte van belang zo’n opening (tja, zolang het gratis is komen ze wel…) met glaasjes wijn en bier, en goede happen uit Ricardo’s chic-ruige keuken. Op een gegeven moment wordt zo’n opening me teveel, te druk, te warm en nok ik met Okky af. Omdat er toch gegeten moet worden “stranden” we bij En Pluche, waar ik de laatste maanden zo ontzettend veel goede berichten over hoor (en natuurlijk ook ingegeven door de aanwezigheid van Joop Braakhekke bij Nevel).

En Pluche, zusje van Le Garage, zelfde eigenaars, andere keuken! Rood pluche, de naam zegt het al, kleine tafeltjes, beetje loungy, of is dat een vloekwoord…, warm en cozy. Open keuken met daarin chef Koen Marees (ex Envy) die we direct de vrije hand geven. Patron Erwin schuift aan, want pijn in de onder-rug, en we drinken een chardonnay uit de Bourgogne van Jean-Michel Guillon (F, 2012). Eerste gerechtje is meteen raak, een ceviche van corvina met kumquat en gepofte quinoa wat ons bijna wegblaast. Smaak, crunchy, vers, wauw!

en pluche ceviche

We gaan door met een combinatie van oerbiet met burrata (mozarella met room), balsamico en schuim van Parmezaan, ook top.

en pluche mozzarella

De schelvis met zuurkool, herfsttruffel en macadamia ligt in een velouté van kip, met druppels kruidenolie en is wederom van een eenzame klasse, om nog niet te spreken van het pièce, kalfswang met artisjok, bundelzwam en mosterdzaad.

en pluche schelvisen pluche sukade

Als we denken dat we naar huis mogen, morgen is het vroeg dag want naar de bergen, komt de chef nog met een pannekoekje met buikspek voor Okky, en voor mij de kwartel met, met daarbij een glas pinot noir van hetzelfde huis als de chardonnay. Als we echt al bijna met één been in de auto moet de net afgestudeerde EBS’er (European Bartender School) Okky natuurlijk nog de Tom Collins van bartender Kaj Faber proeven, waarvan acte.

 

Lang verhaal kort, de door Ron Blaauw ingezette trend van kleine gerechtjes voor 1 prijs (€ 15 bij Ron en € 17,50 bij Bridges) slaat enorm aan, zo ook bij En Pluche (€ 13,50) en ook hier wordt op sterrenniveau gekookt!


Reacties

  1. Door Henk

    Het voormalige Navy? Nooit van Navy gehoord….. oooooowww… NEVY!!

    Ken je concerngenoten Sjuul! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.